blank
Код спомен обиљежја у Доњем Клакару, данас је служен помен парастос и одана дужна почаст за 11 бораца Војске Републике Српске из ове мјесне заједнице погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
 
blank
 
Предсједник предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић истакао је да је обавеза свих да се сјећају страдалих бораца Војске Републике Српске који су дали своје животе бранећи Републику Српску.
 
blank
 
-Наша обавеза је да се сјећамо погинулих бораца, који су дали животе за слободу и Републику Српску, али је и обавеза свих да помогну њихове породице и потомке,- нагласио је Видић.
 
Он је додао да Борачка организација, организовањем служења парастоса и одавањем почасти, његујући културу сјећања и преносећи истину о дешавањима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на овим просторима на млађе генерације настоји да сачува од заборава оне који су дали своје животе за одбрану српског народа.
 
blank
 
Видић је овом приликом навео да је у плану да спомен обиљежје погинулим борцима ВРС до наредног Видовдана из дворишта ОШ „Браћа Дујућ“ буде премјештено у порту цркве посвећене Светом кнезу Лазару у Доњем Клакару.
 
blank
 
Након молитвеног помена,којег су служили свештеници вишћанске и лијешћанске парохије, Дарко Вукомановић и Јован Томић, вијенце и цвјеће код спомен обиљежја положили су чланови породица погинулих, начелник општине Брод, општинске и мјесне Борачке организације, Савјета мјесне заједнице, политичких странака и грађани.
 
blank
blank
 
Помен парастос у Доњем Клакару сваке године служи се на Видовдан, када мјештани овог села прослављају свог заштитника и славу тамошњег храма посвећеног.
 
Извор: Радио Брод 
blank