blank

У Дервенти су проглашени најљепши ћирилични рукописи од 51 пристиглог на адресу Градског одбора Српског просвјетног културног друштва /СПKД/ “Просвјета” Дервента, те побједницима уручене награде и признања.

blank

Предсједник СПKД “Просвјета“ Дервента, свештеник Далибор Ђекић каже да су радови стигли из Републике Српске, БиХ и Србије. 

“Нисмо добили ни један рад од ученика средњих школа. Избор је обављен у двије категорије, и то  одрасли – грађани и код ученика основних школа.  Чули смо Завјештање Стевана Немање. Чувајмо језик, изгубимо ли језик изгубили смо себе, културу, народ, територију, прошлост и будућност, све смо изгубили“, у рекао је Ђекић. 

blank

blank

blank

У категорији одраслих све три награде додијељене су учесницима из Дервенте – прво мјесто Јелени Ђурђевић, затим Аници Сарић и Бошку Гајићу.

Ђурђевићева каже да по други пут учествује на конкурсу, и да је опет освојила прву награду у категорији грађана.

 “Волим када неко пише лијепо и уредно, то ме баш одушевљава. Морамо своју ћирилицу чувати и поносити се тиме”, каже Ђурђевићева.

blank

У категорији ученика прво мјесто освојила је Софија Kовачевић из Власенице, друго мјесто Маја Глумац из Дервенте, а треће Ана Петковић из Дервенте.

“Ученица сам четвртог разреда ОШ“Вук Kараџић“ у Власеници. Одлучила сам да шаљем рад на овај конкурс.  Први рад који сам послала прије двије- три године надахнуо ме да пишем даље. Супер је осјећај бити побједник, срећна сам”, каже Kовачевићева.

blank

Избор најљепших ћириличних рукописа обавила је Kомисија у саставу Далиборка Малешевић, професор Српског језика, Вујадин Малешевић академски сликар и професор Ликовне културе и Милорад Ђурђевић, потпредсједник СПKД “Просвјета” ГО Дервента.

blank

У програму који је одржан у просторијама Центра за култру Дервента, у програму су учествовали ученици Музичке школе која дјелује у саставу ОШ“Никола Тесла“ и ученици ОШ“19. Април“ из Дервенте.

Посјетиовци су имали прилику и да погледају изложбу најљепших ћириличних рукописа из 2015. Године од СПKД“Просвјета“ Бања Лука.

Свечаности је присуствовао и предсједник Скупштине града Дервента Бојан Радановић, свештеници Српске православне цркве, и други.

ПН

 

blank