blank

Најбоље кулинарске вјештине у спремању чобанца, на данас одржаном 9. по реду бродском „Гастро фесту“ који је одржан у оквиру сајма привреде, пољоприврде и туризма показала је екипа Удружења за дјецу и омладину „Срећица“ из Брода. Друго мјесто припало је „Чарди“ из Добоја, док је трећа награда заслужено припала прњаворчанима, екипи „Српско срце“.

blankblank

Оцјењивачка комисија није имала нимало једноставан задатак, јер су сви котлићи , према оцјенама жирија, спремљени с великом пажњом, а штандови удружења жена уређени с великом љубављу, тако да су о награђеним одлучивале нијансе.

Иако су, према оцјени жирија, скували најукуснији чобанац, у награђеном удружењу Срећица, кажу да се нису надали избору, да су малишани одређивали зачине и откривају рецепт доброг чобанца.

blank

– Котлић се спрема са великом љубављу и задовољством и то највећа тајна успјеха. Не постоји рецепт за савршен чобанац. Дјеци, члановима нашег Удружења, препустили смо да у највећој мјери креирају рецепт, радили смо не превише љут, да сви могу конзумирати-, изјавила је Кристина Грабовац предсједник Удружења и истакла да је награда највише обрадовала њихове најмлађе чланове.

blank

Штанд удружења „Жене Гнионице“ из Вукосавља проглашен је најуређенијим, најразноврснији приредиле су чланице УЖ „Винска“, најтрадиционалнију трпезу имало је УЖ „Ђурђевак из Лијешћа, најпосјећији је био штанд УЖ „Домаћице“, док су се најдекоративнијим штандом представиле гошће из Рековца.

blank

Овогодишњи „Гастро фест“ као својеврсни фестивал  хране, пића, сувенира, народних рукотворина и изнад свега доброг дружења, окупио је рекордних 129 екипа, а умјеће у кувању овог јела показали су гурмани из Републике Српске, Србијe, Хрватске, Пољске, Чешке и Мађарске.

blank

Гастро сусрете, током којих је презентована богата гастрономска понуда с нагласком на традиционална јела, као и само такмичење отворио је директор ЈКП „Комвод“ Бобан Ђурђевић, који се захвалио свима за учешће.

blank

Многобројни посјетиоци су имали прилику дегустирати бројне делиције; бика с ражња, прасетину, јагњетину, јела с роштиља, разне врсте печења, пецива, производе од меда, пите, колаче и друге специјалитете спремљене на традиционалан начин.

blank

Брод је ове године угостио рекордан број ученика на Гастро фесту, што радује и организаторе. Начелник Брода Зоран Видић каже да настоје бити добри домаћини и омогућити свима да се осјећају пријатно.

-У наредном периоду, са оваквим начином организације, намјеравамо да Гастро фест постане регионални догађај по коме ће Брод бити препознатљив, а с обзиром на овај број учесника и посјетилаца, сигурно смо на добром путу-, изјавио је начелник Видић.

Судећи према расположењу и изјавама гостију, Гастро Фест је несумљиво мјесто доброг дружења.

Из Смедерава у Брод је по први пут допутовао Грок тим.

-Изузетна је посјећеност, сјајана атмосфера и влада такмичарски дух. Међутим, најважније је дружење кога не недостаје. Долазимо и наредне године-, изјавио је Ратко Стевановић, представник екипе из Смедерева.

blank

Екипа из Српца била је увјерена у добар пласман с обзиром да, како кажу, имају провјерен рецепт.

-Дошли смо по прво мјесто, имамо рецепт за „златни чобанац“, у шали каже Саша Гужвић. Истиче да је дружење феноменално, манифестација одлично организована, те да догодине долазе у већем броју.

Давор Бардак члан је екипе пикадо клуба из Брода.

-Овдје смо искључиво ради дружења. Изненађени смо великим бројем учесника. Честитке организаторима и пуно успјеха и у наредним годинама-, поручио је Бардак.

Чеси кажу да им кување чобанца није јача страна. Гости из братског града Грођиск Вјелкополски окушали су се у спремању котлића.

-Чорбу кувам први пут. Фантастично гостопримство, одушевљени смо овдашњом кухињом којa плијени и мирисом и окусом-, изјавио је Марсин Брудло, замјеник градоначелника овог града у Пољској.

Шаренило боја и мириса плијенило је на трпези удружења Жене Гнионице из Вукосавља.

-Донијеле смо оно најбоље. Више од 15 врста колача, и још много тога. Јако лијепа фешта, хвала на позиву, радује нас што смо дио овог славља-, изјавила је Јасмина Млинаревић.

blank

Богату трпезу спремиле су и чланице удружења жена Винска. Вишћанке су се својски потрудиле и презентују разне врсте сланих и слатких пита, колаче, затим куфлице, преснац, поховано пилеће месо, поврће, воће, ликере.

-Фантастичан догађај, овако нешто Брод заслужује. Срце ми је пуно када видим оволико народа на једном мјесту-, ријечи су Соке Пајић предсједнице Удружења.

Раме уз раме са осталим Удружењима стале су чланице лијешћанског „Ђурђевка“. Вриједне Лијешћанке редовне су учеснице Гастро феста. И овај пут спремиле су трпезу која обилује слатким и сланим јелима.

blank

Настојале смо спојити традицију са модерним како би задовољили свачији укус. Циљ нам је указати на разноврсну понуду јела овог поднебља коју с великом љубављу и умијећем припремамо-, навела је предсједница Удружења Љубица Димитров.

Гошће из Рековца такође су представиле традиционаона јела тог дијела Србије.

-Спремиле смо колаче и другу храну типичну за наш крај, а такмичили смо се и у кувању чобанца. Прелијепа манифестација, људи су гостопримљиви, све похвале. Боже здравља, овдје смо и идућих година-, ријечи су Мирјана Марковић из Шумадије.

blank

Општинска управа и Туристичка организација Брода својски су се потридили да организују ову манифестацију. Директор локалне Туристичке организације Горан Вукојевић, поручио је да и на овај начин промовишу традиционалну кухињу која може постати бренд овог подручја.

-Прије неколико година имали смо 27 екипа и били смо задовољни, прошле 65 и били смо презадовољни, а сада 129, шта да кажем… Више смо него задовољни. На овај број учесника и много већи градови били би поносни-, истакао је Вукојевић.

Он је додао да овај вид манифестационог туризама служи на част Туристичкој организацији и општини Брод.

-Најажније је да се дружимо, да се добар глас о овоме чује далеко, да сви буду задовољни и да нам буду драги гости и наредних година-, додао је Вукојевић.

Д.И. /Радио Брод/ Посавске новости 

blank