СТАРА ЦРКВА У СРПСКОЈ ВАРОШИ ПРОСЛАВИЛА ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

0
210
blank
blank

Стара црква  у Српској вароши обиљежила је данас празник Вазнесења Христовог- Спасовдан, и молитвено сјећање на догађаје од прије 30 година, рушења цркве на истоимени празник 1992. године, од стране припадника ХВО-а и такозване Армије БиХ.

blank

У цркви је служена Света литургија, након чега је услиједио опход око храма и послужење за присутне.

Куми данашањег празника били су брачни пар Миланко и Драгана Балешевић са кћеркама Саром, Ларом и Таром, а за наредну годину јавила се Анита Панзаловић.

blank

blank

Стара црква била је срушена до темеља  на Спасовдан 1992. године, када су је минирали припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Стара црква у Дервенти изграђена је у периоду од 1851. до 1855. године.

Активности у вези са обновом почеле су у децембру 2017. године израдом идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову Цркве и изградњу светосавског дома. Храм је освештан 2020. године.

blank

blank

blank

Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима, које се празнују 7. априла.

У цркви је 16. маја прошле године обављено прво крштење и прво вјенчање од рушења и обнове цркве, а ова радосна вијест чекала се 30 година.

Обиљежавање Спасовдана у Српској вароши биће настављено и вечерас Вечерњим богослужењем у 18 часова, те наступом СКУД „Дервента“ и концертом Етно групе „Фенечки бисери“.

Посавске новости 

blank