blank

У Броду ће сутра на градском гробљу бити служен помен за 88 српских цивила и бораца чија су тијела ексхумирана из масовне гробнице откривене након ослобођења ове општине у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Из општинске Борачке организације Брод саопштено је да ће помен бити служен у 11.30 часова на градском гробљу крај спомен-плоче на мјесту масовне гробнице.

“Молитвеним поменом, паљењем свијећа и полагањем цвијећа отимамо од заборава невино страдале српске жртве”, додаје се у саопштењу.

Према подацима Борачке организације Брод, у масовној гробници на градском гробљу, након ослобођења ове општине пронађено је 88 тијела убијених српских цивила, бораца и војника ЈНА.

blank

Прва ексхумација урађена је од 26. априла до 14. маја 1993. године, када су идентификована 44 тијела.

Из масовне гробнице нису идентификована 44 тијела која су била сахрањена на градском гробљу са ознаком “НН”, а нешто касније поново су есхумирана и превезена у гробницу у Бањалуку.

У марту 2000. године, на мјесту масовне гробнице, Борачка организација Брод поставила је спомен-плочу.

Обиљежавање се одржава у складу са Календаром обиљежавања значајних догађаја, датума и парастоса у Републици Српској и општини  Брод у 2022.години.

ПН

blank