blank

Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница-Велика Сочаница-Дажница /Томасово брдо/ сутра ће бити обиљежено 28 године од погибије осам српских заробљеника из Дервенте који су изгубили живот 1992. године док су копали ровове за потребе хрватских снага.

Предсједник Удружења заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић у изјави за Посавске новости подсјетио је да је од 15 логораша који су тог кобног дана одведени да копају ровове на Томасовом брду осам погинуло, а седам тешко рањено.

„Они су доведени на прву борбену линију да копају ровове из логора који су били раније формирани на подручју дервентске општине, гдје су стравично мучени и над њима су се иживљавали на разне начине“ рекао је Кнежевић.

Парастос ће бити служен и за двојицу убијених заробљеника у бившем Дому ЈНА у Дервенти Благоја Ђураша и Чеду Ћудића, те положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-плоче која се налази на садашњем Центру за културу.

На копању ровова погинули су заробљеници Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Служење парастоса и полагањем вијенаца испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница-Велика Сочаница-Дажница /Томасово брдо/ је у 12.00, а испред спомен- плоче на садашњем Центру за културу у 13,00 часова.

Организатор обиљежавања је Удружење заробљеника општине Дервента.

 

blank