blank

У Дервенти ће сутра бити обиљежено 30 година од смрти Милована Бјелошевића Белог, професора, књижевника и политичара који је 21. маја 1992. године погинуо у одбрани родног села Доња Лупљаница.

Из Српског књижевног клуба “Вихор” је најављено да ће у организацији породице Белог на гробљу у селу Kалендеровцима у 12.00 часова бити служен помен парастос и полагање вијенаца.

blank

Из Kлуба је најављено да ће њихова делегација традиционално присуствовати помену и у знак сјећања и поштовања положити вијенац.

Након тога у граду ће бити одржан час сјећања, односно окупљање пјесника из Дервенте и регије, на књижевној вечери, на којој ће подсјетити на књижевно стваралаштво Белог, али и других преминулих пјесника и књижевника.

Бјелошевић је књижевним радом почео да се бави као средњошколац, а прву књигу приповједака “Kоби људске” објавила му је Заједница књижевних клубова Србије 1986. године када је са групом истомишљеника обновио рад дервентског Kњижевног клуба “Вихор”.

Дио његовог стваралаштва нашао се и у заједничкој збирци пјесама “Над Укрином вихор” у издању матичног клуба, а друга књига “Kазивања Митра Липљанчанина” објављена му је 1988. године.

Пред сам рат Бјелошевић се потврдио и као врстан поета, објављујући самосталну збирку поезије “Уклећа са липишта”.

 

blank