СЈЕЋАЊЕ НА ВОЈИСЛАВА ГОРАНОВИЋА,ПРВУ ЖРТВУ РАТА У БиХ

0
113
blank
blank
У кругу бивше фабрике грађевинског материјала „Грамат“(циглана) у Горњем Клакару, 16. септембра служен је помен парастос и одана дужна почаст Војиславу Горановићу, техничком директору и првој цивилној жртви рата у БиХ, који је на радном мјесту погинуо од непријатељске гранате испаљене из правца Републике Хрватске 16. септембра 1991. године.
 
blank
Помену су присуствовали чланови Војине породице, супруга, кћерка, браћа и братић, те представници Борачке организације, општине Брод, начелник општине са сарадницима, бивше радне колеге и чланови БО.
 
О дешавањима из септембра 1991.године , o лику и дјелу Воје Горановића, говорио је Радослав Кокић- предсједник Скупштине Борачке организације.
 
”Најава рата на подручју Босанског Брода и Посавине почиње ратним дешавањима у Хрватској 1991.године. Због непосредне близине Славонског Брода српски народ у тадашњој општини Босански Брод осјетио је страхоте рата у ноћи између 15. и 16.
 
blank
 
Септембра 1991.године када су са подручја Славонског Клакара артиљеријом гранатирана српска села на подручју општине Босански Брод. У јутарњим часовима 16.септембра 1991.године гранатирана је циглана „Грамат“ у Клакару и том приликом је убијен на свом ратном мјесту инжињер Војислав Горановић, који је и прва цивилна жртва рата у БиХ. Инжињер Војислав Горановић је србин поријеклом из села Дубица општина Оџак, у којем је у Другом свјетском рату масовно поклано становништво. Као човјек високог образовања, моралних, организационих и људских вриједности, Војислав је радио у фабрици Ђуро Ђаковић у Славонском Броду као директор радне организације ливница. Проглашењем независне државе Хрватске бива протјеран и, само сплетом околности, спашава живу главу и долази у циглану, наравно на мјесто техничког директора. Нажалост, погинуо је на радном мјесту. Брод има обавезу сјећања и поштовања његовог лика. “, рекао је Кокић.
 
blank
 
У знак сјећања, постављена је спомен плоча у кругу циглане, као трајно сјећање на 16.септембар и лик и дјело Војислава Горановића и као симбол Војиног патриотског односа према отаџбини.
 
Сјећање на Воју није само 16.септембар и спомен плоча. Сјећање наших грађана живи и постојањем двије улице у Броду које су добиле назив по догађајима 1991.године, а у Спомен соби, заједно са ликовима погинулих српских бродских јунака-бораца,постављена је и Војина фотографија, као као истина и свједочанство о првој жртви рата у БиХ.
 
blank
 
Породица Горановић данас је посјетила и Спомен собу, као и улицу Воје Горановића и изразили захвалност што општина Брод чува сјећање на њиховог Воју.
 
Надамо се да ће становници Војиних улица као и сви грађани Брода живећи и корачајући слободно тим улицама, и многим улицама које носе имена наших хероја, знати цијенити слободу и хтјети гајити сјећање на историјске чињенице.
 
Цвијеће су положили чланови породице Горановић, делегација Борачке организације и општине Брод.
 
Борачка организација Брод 
blank