blank

У Броду је данас обиљежена 31. годишњица страдања и прогона Срба које су 1992. године са подручја ове општине протјерале регуларне Хрватске оружане снаге потпомогнуте паравојним хрватско-муслиманским јединицама.

У знак сјећања на прво ентичко чишћење и егзодуз комплетног српског становништва са подручја Брода, Борачка организација и општина Брод су осму годину за редом организовали пјешачки марш „Путем првог прогона Срба у БиХ“ од Доњег Клакара до локалитета Липа гдје је заустављена непријатељска офанзива и створени услови за операцију „Коридор“, најславнију битку Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.

blank

У мају 1992. са вјековних огњишта протјерано је више од 12.000 Срба из Брода, а њихова имовина је опљачкана и спаљена, подсјетили су из Борачке организације Брод.

Више од 100 Брођана је учествовало у пјешачком походу, а придружило им се и неколико десетина маратонаца и бициклиста који су прешли пут од Трга патријатха Павла до цркве Св. Јована Владимира на Липи.

blank

Начелник Брода Зоран Видић истакао је да марш представља израз поштовања према жртвама, а истовремено и настојање да се у колективно памћење српског народа усади сјећање шта се дешавало 1992. године и како се већина Брођана спасила.

– Ми данас походимо пут спаса, а показује се да ни кишовити вријеме не може да нас поколеба у науму да његујемо сјећање на погинуле и трагедију која је задесила наш народ -, рекао је начелник Видић.

Додао је да га радује што учествује пуно младих што је залог за будућност како се овако нешто не би заборавило.

blank

Апеловао је на суграђена да и у годинама пред нама учествују у обиљежавању овог догађаја.

– Увјерен сам да ћемо се овдје окуљати из године у годину, да ће нас бити и више да одамо почаст погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату и да се сјећамо -, додао је Видић.

blank

Пјешачки поход под називом “Путем првог прогона Срба у БиХ” кренуо је од Камена у Доњем Клакару до црве Светог Јована Владимира на Липи, гдје служен помен паратос и положени вијенци.

blank

Учесници похода положили су цвијеће на мосту у Доњем Клакару и тако почаст погинулим српским борцима Радовану Радовановићу и Мили Стевићу, а потом су се код спомен-обиљежја у Горњем Клакару и Горњим Врелима поклонили сјенима погинулих бораца који су животе дали за слободу.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић је рекао да осми пут обиљежавају прогон Срба од хрватских оружаних снага и припадника паравојних муслиманско-хрватских једница.

– 12. маја ратне 1992. године војска Хрватске и паравојне муслимаско-хрватске формације су протјерале сав српски народ са подручју бродске општине, а њихову имовину опљачкали и спалили. Наш народ, управо овим путем спаса, се расуо по цијелој Републици Српској, а највећи број је уточиште нашао у Семберији. Након формирања Бродског батаљона 2. јула 1992., војно способни се враћају у јединице, а пет мјесеци након окупације Војска Републике Српске ослободила је општину Брод -, подсјетио је предсједник Предсједништва Борачке организације.

Видић је истакао да се та дешавања не смију заборавити, те да је марш сјећање али и опомена да се то не смије поновити. Изразио задовољство бројем учесника, посебно младих.

-Борачка организација гаји сјећања на догађаје из протеклог рата, а посебно нас радује да је оволико омладине са нама. Тежња свих нас треба бити да млади знају истину о дешавањима у протеклом рату како се овако нешто никада не би поновило -, нагласио је Видић.

blank

Ради Зарићи, демобилисаном борцу Војске Републике Српске поход на Липу, након 31 годину од погрома и прогона, буди тешка сјећања.

-За вријеме егзодуса било је врло тешко, посебно мојој породици јер ми је док смо се повлачили умрла мајка поред куће гдје рођена у Врелима. Подсјетила се на Други свјетски рат када јој је 39 чланова фамилије заклано. И сада навиру тешка сјећања на најтужнији дан када смо морали напустити огњишта и родно мјесто. Тешко је то! Радује ме да да је оволико младих дошло, што се сјећање на егзодус преноси на покољења -, казао је Зарић.

blank

На маршу “Путевима првог српског егзодуса у БиХ”, од Доњег Клакара до Липе учесници су прешли стазу дужине 10 километара, а придружили су им се маратонаци и бициклисти који су стартали са Трга Патријарха Павла у Броду.

Учесници марша су присуствовали помен парастосу који је служен код спомен цркве Св. Јована Владимира на Липи и полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа одали почаст борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, а потом је на излетишту у Врелима уприличено дружење уз војнички пасуљ.

Д.И. /Радио Брод 

blank