СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА ДОЊЕ БАРИЦЕ

0
102
blank
blank
Сјећање на страдање невиног српског народа Барице 1941.године и погинуле борце и цивиле Одбрамбено отаџбинског рата
 
„Због верности Богу и Божјој правди пострадасте телом –
земља се растужи; ал’ спасосте душе – Небо се весели.
А преци се ваши распеваше Небом,
на капији Раја сретоше вас песмом:
Имена су ваша у књизи вечности,
улазите у Рај, децо бесмртности!
Ми на земљи, род ваш, кличемо вам у глас:
Мученици нови, молите за нас!“
 
У Барици Доњој, 29.10.2023. служен парастос погинулим борцима и цивилним жртвама посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата и оживљено сјећање на жртве усташког терора из 1941. године.
 
blank
 
Помену је претходила служба у храму посвећеном Св.пророку Илији у Доњој Барици који су служили свештеници Горан Марјановић и Драган Зарић.
 
Поред породица погинулих, почаст су одали су представници општине Брод, општинске и мјесне Борачке организације, мјесне заједнице и мјештани овог краја.
На спомен-обиљежју жртвама усташког терора уклесана су имена 124 становника из Барице који су одведени у Славонску Пожегу и Јасеновац гдје су мучки убијени 26.августа 1941. године, а на спомен-обиљежју из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата имена пет погинулих бораца Војске Републике Српске и три цивилне жртве.
 
blank
 
Свети архијерејски Сабора Српске православне цркве и Комисија за канонизацију при Сабору су на прошлогодишњем мајском сабору донијели одлуку да буду проглашени мученицима страдали Срби у 20. вијеку на простору Епархије зворничко-тузланске., међу којима и новомученици Јасеновачки. Из тог разлога се за њих не служи упокојена литургија, не чини се више парастос, него се прослављају као новомученици. Зато је данас обављен парастос само за погинуле борце Одбрамбено отаџбинског рата. А Новомученици јасеновачки, међу којима и наши срби са овог спомен-обиљежја, су од сада наш празник, наша нада, наша обавеза да им се молимо да нас удостоје да се својим животом и радом и ми заслужимо царство небеско.
Споменик жртвама из Другог свјетског рата у Барици Доњој оружане снаге Хрватске срушиле су 1992. године. Након рата, споменик је обновљен и изграђена је спомен плоча погинулим борцима и цивилима.
 

 

blank