blank

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија је, заједно са предсједником Владе Републике Хрватске Андрејем Пленковићем и предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, свечано отворио мост Свилај на ријеци Сави који повезује БиХ и Хрватску. Свечаности су, између осталих, присуствовали министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић и шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер.

Након отварања моста, на употребу је предат и нови гранични прелаз Свилај, чиме се стварају предуслови за међународни саобраћај путника.

Предсједавајући Тегелтија је рекао да су БиХ и Хрватска показале да имају довољно знања, вјештина и храбрости да финансирају и граде мост у Свилају, који је важан за све земље наслоњене на паневропски Коридор 5ц, од Будимпеште до Плоча. Додао је да мост, у чију градњу је уложено 23 милиона евра, показује способност БиХ и Хрватске да граде велике инфраструктурне пројекте, али и да повезују људе у двије земље, као и двије привреде.

blank

“Дуго смо чекали на ово, али никад нисмо помислили да одустанемо. Зато ће овај мост бити један од најснажнијих симбола повезаности и смањиће дистанцу међу људима и привредама”, казао је предсједавајући Тегелтија. Подсјетио је да је почела и изградња моста на Сави код Градишке, чијем се отварању нада почетком љета сљедеће године.

Тегелтија је захвалио ЕУ за сву помоћ коју је пружила у вези са изградњом моста, али и у реализацији многих других пројеката, као и током пандемије Ковида 19. Изразио је задовољство због обезбијеђених инвестиционих средстава за Западни Балкан, нагласивши да БиХ има спремне пројекте и градитеље.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је да мост у Свилају представља још једну повезницу између БиХ и Хрватске, али и ЕУ и БиХ, те да се инфраструктурним повезивањем јачају и народи и привреда.

Оцијенио је да ће се права вриједност овог моста видјети када се заврши изградња преосталих 200 километара Коридора 5ц.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је отварање моста у Свилају посебан тренутак који означава још једно повезивање ЕУ и земаља западног Балкана.

“Важније од средстава која су уложена јесте симболика коју овај мост представља, а то је повезивање народа, људи и култура. БиХ и генерално цијели Западни Балкан припада ЕУ, то је у нашем заједничком интересу”, нагласила је она и истакла да је ЕУ уложила додатна средства за хитан економски опоравак региона, те да су обезбијеђене 3,3 милијарде евра за подршку Западном Балкану.

blank

Указала је на значај повезивања региона, успостављања заједничког тржишта и даљње изградње Коридора 5ц и изразила је наду да ће БиХ ускоро постати чланица дигиталне платформе, што је назив који стоји иза лакшег путовања између БиХ и ЕУ. Ријеч је о универзалним потврдама, које су препознате у цијелој ЕУ. Сви се морају суочити са изазовима данашњице, убрзати вакцинацију, те оснажити економски опоравак, рекла је предсједница Европске комисије и оцијенила да је до сада борба против пандемије била успјешна.

“Што се тиче европских интеграција, о томе детаљно разговарамо. Јасно је да регион мора да изгради најважнији мост, а то је мост помирења”, нагласила је Фон дер Лајен.

Предсједавајући Тегелтија данас је предводио делегацију Савјета министара БиХ на билатералном сусрету са делегацијом Владе Хрватске, коју је предводио предсједник Владе Андреј Пленковић. Након састанка, Тегелтија је изјавио да мост у Свилају, као и мост који се гради преко Саве у Градишци, представљају неке од значајних заједничких пројеката БиХ и Хрватске. Додао је да између БиХ и Хрватске има и неколико тешких отворених питања.

“Једно од њих је да већ више од 20 година нисмо ратификовали споразум о граници и да имамо отворено питање граничних прелаза. Морамо знати да је и овај гранични прелаз у Свилају отворен на привременом основу, да може на овакав начин да функционише само три мјесеца”, истакао је Тегелтија и додао да је међу отвореним питањима и Трговска гора, као и измјене Изборног закона БиХ, за које је Хрватска јако заинтересована.

“Договорили смо да све ове теме буду предмет разговора ресорних министарстава и да на заједничкој сједници Савјета министара БиХ и Владе Хрватске покушамо у што је могуће краћем периоду ријешити бар нека од тих питања”, навео је Тегелтија.

blank

Предсједавајући Тегелтија је имао билатерални сусрет и са предсједницом Европске комисије, након којег је изјавио да је највише ријечи било о Економском инвестиционом плану за Западни Балкан.

“То је нешто што сада постаје реално, постоје финансијска средства и сада треба ићи у реализацију пројеката”, казао је Тегелтија и додао да је током сусрета разговарано и о томе како ће се управљати Берлинским процесом након што Ангела Меркел, која је била лидер у том процесу, напусти канцеларску позицију.

Тегелтија је нагласио да је незаобилазна тема везана и за процес проширења ЕУ, те поновио да БиХ више жели да уђе у ЕУ, него што ЕУ показује амбицију да било коју од земаља западног Балкана прими у своје чланство.

Izvor:  www.vijeceministara.gov.ba

 

blank