ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ ПРИПАДНИKА 65. ЗАШТИТНОГ МОТОРИЗОВАНОГ ПУKА

0
166
blank
blank

 У Броду су данас некадашњи припадници 65. Заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске организовали традиционално дружење, на којем су евоциране успомене на херојске дане из Одбрамбено-отаџбинског рата и одата дужна пошта погинулим саборцима, као и преминулом генералу Славку Лисици.

blank

Предсједник Удружења 65. Заштитног моторизованог пука Зоран Бенак рекао је Посавским новостима да дружењу присуствовало око 150 ветерана јединице, чланова породица погинулих и других званица.

“На првом мјесту циљ Удружења и окупљања је да очувамо успомене на јединицу, њен пут и погинуле саборце, али и успомене на Војску Републике Српске. Дружење у Броду смо организовали јер знамо кроз шта је прошао овај град и народ за вријеме рата”, истакао је Бенак.

Он је навео да је Удружење званично регистровано 2018. године, али да су окупљања кренула послије Одбрамбено-отаџбинског рата 1998. године, спонтано са мањим бројем припадника пука.

blank

Након окупљања у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у Броду, некадашњи припадници пука свечано су се постројили за предају рапорта, након чега је служен парастос погинулим саборцима.

blank

blank

Учесници су у дефилеу прошли улицама града, затим посјетили Спомен-собу Борачке организације Брод и положили вијенце на Централни споменик.

Вијенци су положени и на споменик генералу Славку Лисици, који је постхумно одликован Орденом Kарађорђеве звијезде Републике Српске првог реда за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама у оружаној борби са непријатељем и за ослобођење Српске.

blank

blank

blank

Војска Републике Српске је 7. октобра 1992. године заједно са генералом Лисицом, који је командовао тактичком групом Добој, ослободила Брод, чијих је двије хиљаде Срба било утамничено у седам хрватско-муслиманских логора.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата погинула 244 српска борца са подручја Брода, а више од 700 је рањено.

Традиционално дружење организовало је Удружење 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске.

Из Удружења је саопштено да је у протеклих 5 година од када је формирано удуржење реализовани су многи пројекти који су од посебног значаја за рад удружења, очувања успомене на пострадале припаднике јединице, ООР и ВРС од којих би поменули неколико значајнијих, а то су:

  • Израда и постављање фотографија те уређење Спомен-собе у Хан Пијеску,
  • Израда монографије о 65.змтп ГШ ВРС која ће бити представљена широј јавности током јесени 2023.год.,
  • Израда документарног филма о нашој јединици који ће такође свјетлост дана угледати током јесени 2023.год,
  • Врше се активности на изградњи споменика за пострадале припаднике 65.змтп који ће по свему судећи бити изграђен током 2024.год.,
  • Хуманитарни рад из области помоћи свих врста бившим припадницима јединице, активно провођење акција ДДК, присуство на обиљежавањима значајних догађаја за ВРС и Републику Српску, итд.

ПН

blank