blank

Удружење грађана за лица са посебним потребама „Дјеца сунца“ су обиљежила свој 20.  рођендан организовањем културних и спортских садржаја који су трајали  три дана, а придружили су им се као подршка Удружења из Модриче „Минерали“, „Добро срце“ из  Теслића и Удружење „Кућа наде“ из Оџака.

Предсједник Удружења “Дјеца сунца” из Шамца Тања Нинковић истиче да су први дан имали представу “Пепељуга” позоришта “Маслачак” из Бијељине коју су организовали за дјецу из Удружења и дјецу школског узраста из основне школе у Шамцу која су рецитовала, други дан Донаторски коктел гдје су свим донаторима и волонтерима уручили захвалнице за донаторство и обавијестили их шта су све урадили до сада, док је трећи дан,  данас оранизовано спортско дружење са дјецом из Теслића, Модриче и Оџака.

“Ово је за нас велики јубилеј, желимо да нашу дјецу  културно уздигнемо, не само кроз игру, да проширимо круг прјатеља и ми  одрасли који водимо удружења да пишемо заједно пројекте, продубимо сарадњу кроз неку опуштену сарадњу. Наставници основне школе у Шамцу су осмислили игре без граница, а придружили су нам се као подршка Плесни клуб “Princess” и наши стални  пријатељи волонтери који су са нама увијек”, каже Нинковићева.

blank

Нинковићева напомиње да су кроз ових 20 година унаприједили осјетљивост локалне заједнице према овој категорији дјеце, да се дјеца социјализују,  пробудила се огромна емпатија, промјена  у схватању дјеце.

“Прије тога није било, дјеца су била по кућама. Сада није срамота имати такво дијете, напротив  то се сматра као Божији дар и прихваћени су у друштву“, каже Нинковићева додајући  да имају у Дневном центру 20 активних лица, а 55 их је на подручју Шамца  који из објективних разлога не могу да дођу, немају превоз, физички нису у могућности и друго.

Ивана Шимић предсједник Удружења особа са потешкоћама у развоју “Кућа наде” Оџак истиче да они имају 50 чланова, а кроз Дневни центар пролази око 25 особа, остали су индивидуални корисници  који користе услуге Дневног центра, да им је драго што могу бити подршка пријатељима, те је овакво дружење значајно  за ширење мреже пријатељства  у стварању позитивне приче и сликe о особама са потешкоћама у развоју.

blank

Слободан Савић предсједник удружење дјеце са посебним потребама Модрича “Минерали” истиче да друштво из Модриче постоји од 2001. године, броје преко 100 чланова и сматра да овај вид  да се дјеца окупљају je изузетно добар и  прогресиван за дјецу која  требају да осјете да нису одбачена и да  су прихваћена у друштву.

blank

“Ја као члан УО Савеза  из Бањалуке, морам истаћи да водимо активности по свим питањима законских прописа гдје аплицирамо за многе промјене и допуне Закона за побољшање њихових услова. Кроз тај начин рада и дјеловања ми смо придонијели доношењу Закона о инвалиднини, да ставе под категорију инвалида. То је  симболична сума, али почетак је добар.  Имали смо једну донацју “С љубављу храбрим срцима” која је  изњедрила 13 аутомобила.  четири комби возила, девет путничких  и подијељено је  на 13 удружења. Сљедећи  град  који би требао да добије прво наредно јесте Шамац, јер смо препознали да се заиста ради са дјецом и  имају програм који изискује потребу за једним возилом”, каже Савић.

blank

Тома Станојевић из Теслића стручни сарадник  у дружењу дјеце са потешкоћама у развоју “Добро срце” истиче да је срећна што данас може са дјецом из Удружења из Теслића може бити подршка која је јако значајна за дјецу и будућу сарадњу.

Предсједник Удружења “Дјеца сунца” Тања Нинковић захвалила се свим донаторима, волонтерима, учесницима и свима који су прије и данас на било који начин помогли удружењу из Шамца.

Светлана Павловић

blank