УНКА: СЛУЖЕН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ ЈУНАЦИМА

0
98
blank
blank
На данашњи дан прије 31 годину јединице Војске Републике Српске ослободиле су Унку, након чега је линија фронта успостављена код Ободног канала, одакле је у октобру 1992. године кренула завршна операцију ослобођења општине Брод.
 
Тим поводом данас је код спомен-обиљежја у овој мјесној заједници служен помен погинулим борцима из Унке, затим Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса и других бригада Војске Републике Српске који су погинули приликом ослобађања Брода, као и за погинуле припаднике ЈНА – Војне поште Врање у априлу и мају 1992. године на простору ове општине.
 
Бојан Томић из Београда, тада девентаестогодишњак, као припадник ЈНА са својом јединицом задесио се на овом простору. Ни након 31 годину у Томићевом сјећању не блиједе сјећања на ратне страхоте.
 
-Када сам у Зборишту искочио из камиона осјећао сам се као да сам скочио у крв. Нисмо знали гдје смо дошли. Након неколико дана схватили смо да ћемо се тешко вратити живи. Момци чија су имена на споменику нису имали ту срећу, али да није било њих можда не би стајао овдје, и зато морамо чувати сјећање на погинуле другове -, изјавио је Томић.
 
blank
 
 
Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да се у Унци, у присуству породица погинулих, сабораца и браће из Србије и Српске који су учествовали у ослобађању Брода, обиљежава 31 година слободе и одаје почаст погинулима.
 
Видић је подсјетио да су јединице Војске Републике Српске 18. августа ослободиле Унку и да је у вечерњим часовима формирана линија фронта код Ободног канала.
-Надали смо се даљем напредовању. Међутим, ту смо били до октобра када је кренула задња етапа операције Коридор. По наређењу команданта Тактичке групе 3, генерала Славка Лисица, 4. октобра 1992. пробијена је непријатељска линија у Зборишту, након чега је настављен продор према Броду -, рекао је Видић.
 
Он је истакао да су прве јединице ВРС, предвођене Бродским батаљоном, 6. октобра у вечерњим часовима ушли су у Рафинерију нафте, а генерал Лисица Брод је слободним градом прогласио 7. октобра.
 
blank
Припадници Првог батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса од 15. до 21. августа 1992. на овом простору водили су једну од најзначајнијих битака. Лазар Ритан каже да тада нису били свјесни значаја операције.
 
-Спознали смо то након неколико година. Да тада нисмо одлучно ступили у борбу ко зна шта би било са Коридором, и какав би био наставак рата -, рекао је Ритан.
 
Захвалио се Борачкој организацији Брод што оволико година окупља оне који су ослобађали Брод.
 
-Можемо обећати да ћемо и даље долазити јер не смијемо заборавити наше саборце -, поручио је Ритан.
 
У име Савеза удружења бораца народно ослободилачких ратова града Врање и СУБНОР-а Србије присутнима се обратио Зоран Лубура.
 
blank
 
-Окупили смо се да се сјетимо, поменемо и не заборавимо све оне који су дали животе за слободу, одамо пошту и помолимо се за вјечни мир. Они су дали све што су имали, своје животе, највише што се може дати. Овдје смо да се захвалимо и преживјелим борцима, да се помолимо за њихово здравље, и помолимо за мир у вријеме када се доста звецка оружјем -, рекао је Лубура.
 
Поздрављајући окупљене, предсједник Савјета мјесне заједнице Душко Мичић је изразио захвалност свима који су дали допринос у ослобађању Брода.
 
-Оваква мјеста широм Републике Српске никада не смију бити заборављена. Демобилисани борци ВРС, породице погинулих и ратни војни не смију остати само у сјећањима својих најмилијих, него у колективном сјећању садашњих и свих будућих генерација -, истакао је Мичић.
 
blank
 
Вијенце и цвијеће испред спомен-обиљежја положиле су породице погинулих бораца и цивилних жртава рата, начелник и предсједник Скупштине општине Брод Зоран Видић и Александар Крушкоњић, делегације из Врања и Сурдулице, Борачких организација Брод, Србац и Шамац, припадници Првог батаљона Војне полиције 1. Крајишког корпуса, преживјели војници ЈНА, представници Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штава ВРС, Крњинске и Друге оклопне бригаде, представници Организације за тражење заробљених бораца и несталих цивила, мјесне организације бораца и Савјета мјесне заједнице Унка, као и други поштоваоци тековина Одбрамбено-отаџбинског рата.
 
Д.И.
blank