blank

Предсједник Републике Српске, поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, а по приједлогу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, одликовала је 354 погинула борца Војске Републике Српске Медаљом заслуга за народ.

У општини Модрича, данас 01. децембра 2022. године уручена су постхумна одликовања која су додијељена погинулим борцима: Мијатовић (Славко) Сави и Момковић (Стојан) Далиборку. Медаља заслуга за народ додјељује се за заслуге у борби против непријатеља, за ослобођење земље и за допринос изградњи и развитку Републике Српске.

blank

Начелник општине Јовица Радуловић је уручио Медаље заслуга за народ породицама, супрузи погинулог борца Мијатовић Мири и оцу погинулог борца Момковић Стојану, који су истакли да су задовољни бригом републичких и локалних нивоа власти према борачкој популацији.

Према евиденцији надлежног одјељења општинске управе Модрича, још дванаест погинулих бораца није одликовано, а чије породице су корисници породичне инвалиднине у општини Модрича. У току је процес усаглашавања броја одликованих бораца Војске Републике Српске у којем учествују ресорно министарство и надлежна одјељења за борачко-инвалидску заштиту у локалним заједницама.

blank

„Прошло је много година од протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, али има још породица којима нису уручена одликовања. Захвалио бих се породицама које су данас приступиле уручењу. Сјетили смо се погинулих и њихових заслуга, јер дали су оно најсветије за данашње битисање и опстанак Републике Српске. Обавеза свих нас који живимо на слободном простору Републике Српске је да их се сјећамо, његујемо традиције и водимо рачуна о њиховим потомцима, како би осигурали њихова права“, истакао је начелник.

Општина Модрича 

blank