blank

На иницијативу Борачке организације РС, а на приједлог Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, Предсједник РС, одликовала је Медаљом заслуга десет погинулих бораца ВРС, а данас је у Шамцу у просторијама Општинске управе начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић уручио одликовања породицама погинулих бораца.

Милићевић се захвалио породицама погинулих бораца на доласку и издвојеном времену како би им се уручила дуго чекана постхумна одликовања за њихове најмилије који су дали оно највредније, свој живот за РС, те се захвалио Кабинету предсједника РС рекавши да види једну интензивност у последњих двије године када је ријеч о постхумним додјељивањем одликовања.

blank

„Остаје нам горак укус дугог чекања већ 30 година да се једна морална обавеза друштва према тим породицама изврши. Радује ме што је додијељено данас десет постхумних одликовања овим породицама како би се увели у одређена права која имају из одређене области и поред тих права како би се ова држава РС одужила онима који су своје животе дали да би ми опстали и данас овдје били“, каже Милићевић.

Милићевић подсјећа да када сједи овако са породицама погинулих и разговара увијек шаље исту поруку, а то је да се ратна дешавања никада више не понове и да једноставно уважавајући једни друге, међусобно живимо у временима која долазе.

Предсједник Борачке организације Шамац, Радован Зорановић истиче да се данас наша држава након 30 година на овај начин одужује нашим погинулим саборцима, те се захвалио породицама који су нашле времена да приме  признања.

„Нажалост, након толико времена, послије толико жртава које је дала општина Шамац ми смо за десет породица уручили признања. Они су данас добили неку моралну сатисфакцију коју су толико времена  чекали“, каже Зорановић.

blank

Данијел Сусаковић, син погинулог борца Ненада Сусаковића који је 1992. године погинуо на Гребницама, тада је имао само двије године, захвалио се на признању за сјећање на његовог оца, али каже да му је било јако тешко одрастати без њега, мајка му је била и отац и мајка, те да му ништа не може замијенити оца.

Мирјана Стајић, супруга погинулог борца Марка Стајића који је 1995. годне погинуо на Гребницама истиче да јој је драго што је ипак стигло признање, које ће заузимати у њеном стану посебно мјесто, те пожељела да омладина живи у миру и да никада не буде рата, да живимо сви у слози то јој је једина жеља.

Данашњем уручивању признања присуствовали су, поред осталих предсједник Скупштине Симо Варадиновић и начелница Одјељења за Општу управу Наташа Маринковић.

Светлана Павловић

blank