blank

Општинска организација/ОО/ Црвеног крста Брод, у сарадњи са Службом за трансфузију крви Болнице „Свети апостол Лука“ у Добоју и подршку Борачке организације Брод, организовала је данас трећу овогодишњу акцију добровољног даривања крви/ДДК/.

Акција је и овај пут била успјешна. Одазвао се 61 потенцијални давалац. Крв је дало њих педесет и једно, од којих и 16 припадница њежнијег пола. Како то редовно бива, на свакој акцији буде и нових давалаца који се одлуче да буду хумани и помогну неком, а данас је то учинило 9 наших суграђана.

blankblank

У акцијама ДДК редовно учествује Далибор Марић, којем је ово био 56. пут да дарује крв.

Први пут, капи које живот значе, дао је прије 23 године, док је био на одслужењу војног рока. Од тада, како каже, редован је учесник акција.

-Сваки пут када дарујем крв осјећам се испуњено јер знам да сам помогао неком коме је помоћ била потребна- истакао је Далибор.

Саша Видић драгоцјену течност до сада је даровао 24 пута.

-Сматрам да је то један хуман гест и увјек сам ту када некоме треба помоћ – рекао је Видић и овом приликом  позвао све људе добре воље да увјек када су у могућности дарују крв, и на тај начин помогну свима којима је ова драгоцјена течност потребна.

Доктор Дарко Микеревић, из Службе за трансфузију крви добојске болнице, истакао је задовољство и овогодишњом, трећом по реду, организацијом акције као и одазивом давалаца.

blank

-На овај начин, у организованим акцијама ДДК, обезбјеђују се довољне резерве крви и благовремено  лијечење  пацијената којима су крв и крвни продукти неопходни у процесу лијечења – рекао је др. Микеревић подсјетивши да се једном дозом крви могу спасити три живота. Овом приликом је навео да су у мјесецу октобру, на подручју регије, имали пет организованих акција даривања крви.

Подршку у организацији акције давања крви пружила је и Борачка организација општине Брод.

Предсједник предсједништва ове организације Зоран Видић навео је да се, у склопу обиљежавања Октобарских свечаности слободе, акција даривања крви организује у просторијама Борачке организације.

blank

-Због раније договорених обавеза Службе за трансфузију крви акција ДДК у Броду организована је данас. Традиционално у давању драгоцјене течности редовно учествују и некадашњи припадници Војске Републике Српске, али и њихови потомци. Увијек смо ту када треба учествовати и подржати хуманитарне акције било које врсте – истакао је Видић.

Из ОО Црвеног крста Брод захвалили су се свим суграђанима који су узели учешће и дали велики допринос у успјешној организацији и реализацији данашње акције и на тај начин некоме спасили живот.

 Б.К./ Радио Брод

blank