blank

Начелник општине Милорад Симић одржао је данас састанак са директорима двије основне и двије средње школе у Дервенти, а у вези  организације наставе за ученике  ОШ „Николе Тесле“.

Наиме, објекат  школе је претрпио  оштећења у земљотресу крајем децембра и на основу мишљења Министарства просвјете и културе и  Општинске комисије за процјену штете није безбједан за ученике и запослене у школи па самим тим ни за одржавање наставе . Након разматрања новонастале ситуације,  договорено је да се упути допис Републичкој дирекцији за обнову и изградњу  са захтјевом да  прегледају објекат и дају  мишљење о тренутном стању објекта.

С обзиром да настава у другом полугодишту почиње сутра ,21.01.2021.године и да се иста не може одржавати у просторијама ове школе, одлучено је да  настава у четвртак и петак буде организована online  ,а од понедјељка 25.01.2021.године да се  организује у ОШ „19.април“, Средњошколском центру „Михајло Пупин“, Стручној и техничкој школи и Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“.

Директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић је истакао да су већ обављени разговори са директорима поменутих школа и да је направљен распоред одвијања наставе како за ученике ове школе тако и за ученике Музичке школе, ученике специјалног одјељења и кориснике продуженог боравка.

„Посљедице земљотреса који се десио у  хрватској  Петрињи  осјетио се и у Дервенти и наша централна школа је претрпјела одређена оштећења .Општинска комисија је изашла на лице мјеста и утврдила оштећења. Мишљење комисије је да школа тренутно нема опасност од рушења и урушавања  али да усљед нових сеизмичких помјерања не би била безбједна за ученике и раднике школе. Стога смо на састанку са помоћником министра за предшколско и основно образовање јуче у Модричи презентовали то мишљење комисије на основу којег нам је помоћник министра рекла да школа није безбједна за почетак другог полугодишта. Стога смо у договору са министарством одлучили да користимо просторије у средњим школама  и један дио учионица у ОШ „19.април“.

blank

У четири учионице у ОШ „19 .април“ ићи ће ученици првих разреда, а ученици осталих разреда ће наставу похађати у СШЦ „Михајло Пупин“ и Стручној и техничкој школи. Тамо ћемо користити 34 учионице и ту је попуњен капацитет. Имамо једно специјално одјељење које ће бити у Центру „Будућност“.У основној школи  ће значи бити четири одјељења  првачића и шест  група подуженог боравка.

Што се тиче термина почетка наставе за ученике виших разреда планирана су два и то у 13,30 и 14,10 и морамо се ускладити са првом смјеном средњошколаца  јер послије њихове наставе потребно је извршити дезинфекцију школе  и тада кренути са наставом“, рекао је Ђурић те додао да је договор био да се за потребе Музичке школе  користе просторије у објекту старе Гимназије  али о свим терминима почетка и мјеста одржавања наставе ученици ће бити обавијештени  на вријеме.

У Централној школи остаје Управа ,с тим што ће сваки дан један од чланова управе бити распоређен у средње и основну школу да буде присутан у току одвијања наставе.

За ученике првих разреда настава почиње у 9,00 и 13,00 часова ,а о тачном термину почетка наставе за поједина одјељења ученици ће бити благовремено обавијештени.

За ученике од другог до деветог разреда настава  почиње у 13,30 и 14,10 часова,а о тачном термину почетка наставе за одјељења ће такође ученици бити обавијештени.

Настава за ученике специјалног одјељења почиње у 9,00 часова у Центру „Будућност“.

Корисници продуженог боравка ће у периоду од 7,00 до 17,00 часова користити просторије у ОШ „19.април“.

Извор: Општина Дервента 

 

blank