blank
Данас је у Барици Горњој служен помен за погинуле борце. 
 
„Октобарске свечаности слободе 2022.“ и обиљежавање 30 година слободе у Броду, почеле су са захвалношћу онима који су нам је изборили, а то су погинули борци-јунаци.
 
blank
У четворогодишњем рату Барица је дала свој дар- синове, а многи су рањени и подлегли ранама недуго након рата. И након три деценије, њихови саборци, који су раме уз раме били исто спремни дати свој живот нису их заборавили. Служењем помена, молитвом, паљењем свијећа, полагањем цвијећа и дочеком чланова њихових породица, Барица је данас била у знаку хероја.
 
blank
 
Њихова имена читана су са сјетом; Петар Цвјетковић, Петар Ђуђановић, Звонимир Дубов, Симо Алексић, Јован Милановић, Јово Станић, Петар Врач,Душан Лазић, Симо Милојевић, Саво Цвјетковић… Барица је поносна на њихова имена. Захвалност за слободу Брода и за слободу наше Републике Српске захвални су брођани припадницима других бригада које су учествовале у славној операцији Коридор, а Брод је био један од циљева те славне операције: Коридор- Брод- Слобода.
 
blank
 
Читана су и имена погинулих бораца из Козарске Дубице, Оштре Луке, Бања Луке, Брода, који су погинули на овом подручју. Организатор помена је Борачка организавција Брод.
 
Предсједник Предсједништва Борачке организације је у свом обраћању истакао:
 
„И баш у овом дијелу Барице, прије 30 година текла је војна операција ослобађања, не само Брода него и веома важног дијела територије Републике Српске.
 
blank
 
Та операција нам је свима позната- то је Коридор живота. Захвалност овом приликом изражавамо борцима – Првог Крајишког корпуса – Првог батаљона војне полиције , србачке , 11. Дубичке , 6.санске , осињске, крњинске бригаде и друге бригада, које учествовале су у тој операцији за слободу.
blank
 
Парастосу су, поред ППБ из Барице и Брода, присуствовале и породице погинулих бораца из Козарске Дубице, Бања Луке, Брода.
 
blank
 
Положено је цвијеће крај споменика и крај спомен плоче изграђене на мјесту погинуије борца Петра Цвјетковића из Барице.
 
blank
blank
 
Помену је претходила посјета Спомен соби и бисти генералу Славку Лисици у Броду.
 
Извор: Борачка организација општине Брод 
 
 
 
 
 
 
blank