blank
Полагањем вијенаца и цвијећа код спомен-костурнице палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, у Броду је обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.
 
Начелник Брода Зоран Видић истакао је да је ово један од најзначајних датума у историји човјечанства и да историја готово не памти период без ратова који су утицали на достигнућа и развој.
 
blank
 
-Други светски рат донио је је незапамћена разарања и показао какав човјек може бити водећи се оним најцрњим из људског ума и душе. Овај дан је и опомена да не смијемо дозволити да до оваквих дешавања икада дође, а то је могуће кроз образовање учећи млађе генерације шта се и зашто дешавало кроз историју -, рекао је Видић.
 
Нагласио је да су Брођани поносни јер су им преци били на страни антифашиста и дио велике побједе.
 
-И ово обиљежавање 78. годишњице побједе над фашизмом нам је на понос јер смо дали допринос обиљежавању, да се не заборави -, истакао је Видић.
 
blank
 
У име општинског Удружења СУБНОР-а присутнима се обратио Исмет Ђухерић указавши на важност обиљежавања 9. маја.
 
Прије 78 година побјеђен је фашизам, констатовао је он, додавши да треба његовти културу сјећања, преносити историјске чињенице на нове нараштаје како се никад више такво зло не би поновило.
 
blank
 
-Дошли смо да се поклонимо нашим прецима који су извојевали најславнију побједу над омраженим фашистима, њиховим помагачима и истомишљеницима. Била је то борба против суровог непријатеља којем ништа није било свето. Прошло је 78 година од како су поражени крвници који су хтјели владати свијетом сматрајући се вишом расом у односу на друге народе које су третирали као робље и послушнике-, навео је Ђухерић.
 
Додао је да су фашисти владали силом, убивши милионе људи.
 
-Посебна специјалност су им били логори гдје су вршене тортуре које је тешко објаснити да може учинити људска рука. Убијани су жене, дјеца, а радили су на томе да се поједини народи потпуно искоријене. Слободоумни народи, међу којима су били и Срби су се супроставили крвницима створивши велики покрет. Побједили су и градили ново друштво слободних људи -, навео је Ђухерић.
 
blank
 
Ретроградне снаге су, додаје, покушале се вратити кад год су осјетили да се заборавило на прошлост.
 
-Зато новим нараштајима треба указивати какве су то идеологије и не дозволити да оживе -, поручио је предсједник СУБНОР-а.
 
Вијенце и цвијеће на спомен-костурницу положиле су делегације општине Брод, општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, Борачке организације Брод и Рафинерије нафте.
 
Д.И. / Радио Брод 
blank