blank

Пригодним програмом и полагањем вијенаца у градском парку код споменика палим борцима и жртвама фашистичког терора, данас је обиљежен 9. мај Дан побједе над фашизмом, у Другом свјетском рату.

Говорећи о страдању Срба и Јевреја у Другом свјетском рату, присутнима се обратио Ненад Џабић, професор историје, истакавши да се младим генерацијама које долазе константно мора говорити о страдањима Срба у ратовима у којима су се њихови преци борили да одбране своје домове и крвљу стечену слободу.

Он је излагање завршио свима нама добро познатом реченицом „Они који се не сјећају своје прошлости осуђени су да је понављају“.

Обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Броду, присуствовао је и предсједник Јеврејске општине Добој Данијел Атијас, који је овом приликом рекао да су у току Другог свјетског рата усташе потпуно истријебили Јевреје у Броду, али и у околним општинама.

На спомен плочи убијеним Јеврејима уклесано је 37 имена , али према посљедњим истраживањима тај број се креће око 59 убијених Јевреја, рекао је Атијас.

blankУ Другом свјетском рату од усташког терора на подручју општине Брод према неким подацима страдало је око 2500 Срба, иако се сматра да је тај број много већ. Срби су из Брода одвођени у логоре широм тадашње Независне државе Хрватске одакле се нису никада вратили.

blank Начелник општине Зоран Видић рекао је да су тековине антифашизма основе на којима треба да се гради наше друштво, да се младе генерације стално подсјећају на то шта је био фашизам и колико је та идеологија зла донијела Србина, Јеврејима и другим антифашистима.

Том приликом Видић је рекао да је у току обнова хола старе основне школе гдје ће како је планинарно бити уређена спомен соба и бити постављене плоче са именима свих жртава фашистичког терора са подручја општине Брод.

У знак сјећања на жртве фашистичког терора данас су делегације општине Брод, Борачке организације, Рафинерије нафте и политичких партија положиле вијенце испред спомен обиљежја у градском парку.

Извор: Општина Брод 

 

blank