У БРОДУ ОБИЉЕЖЕН ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

0
75
blank
blank
Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је на данашњем обиљежавању Дана Републике Српске у Броду да требамо бити поносни на 32 године постојања Републике и претке који су нам је оставили.
 
– Сваког дана требамо бити захвални борцима, борити се за њихов статус и положај њихових породица у друштву. Доминантне теме у свакодневном животу требају бити оне које се тичу економског напретка наше Републике Српске и сваког појединца, за права радника, свих категорија грађана, посебно маргинализованих, и тек када остваримо ове циљеве Република Српска ће бити оно за шта су се борили наши преци и за шта се ми данас боримо -, навео је начелник Видић.
 
blank
Из општинске Борачке организацији, која је организатор обиљежавања Дана Републике у Броду, су истакли да је Република Српска симбол слободе, идентитета и опстанка српског народа на овим просторима, гдје вијековима живи српски народ.
 
– Српска је светиња и наша је обавеза да је чувамо, јер не смијемо заборавити 23.000 бораца који су дали своје животе за њено стварање као ни демобилисане борце и ратне војне инвалиде -, изјавио је Зоран Видић предсједник Предсједништва Борачке организације.
 
Он се у име Борачке организације захвалио начелнику општине на пријему који је уприличио за представнике организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и команданте и командире ратних јединица и учеснике рата.
Девети јануар је дан који пуног срца обиљежавају они који су бранили отаџбину – борци Војске Републике Српске. Кажу да се достојанственом прославом 32. рођендана Српске показује јединство и да цјенкања са оним што је симбол слободе српског народа – нема.
 
blank
 
– За Републику Српску је погинуло хиљаде бораца и ми данас требамо гледати како је сачувати, што је теже него што је било стварање -, став је Радивоја Зарића, демобилисаног борца који наглашава:
 
– Данашња политика гледа како угасити Републику Српску, и како осудити наш народ. Грчевита је борба, ево, видимо на нивоу БиХ, све нам бране. Шта више рећи. Не смијемо је ми цијепати, морамо бити јединствени, јер само тако можемо сачувати нашу Републику Српску -, истакао је он.
 
blank
blank
Борци, најзаслужнији за стварање Републике Српске, кажу да Срби никада нису отимали и узимали туђе, те да су ратови, које је водио српски народ, увијек су били одбрамбени и отаџбински.
 
– Поносан сам на Републику Српску. Међутим, сада су тешка времена и сви заједно, без обзира на политичке подијеле које треба занемарити, морамо заједнички стати у одбрану Републике Српске -, категоричан је Владимир Сељаковић, борац Војске Републике Српске.
 
На обиљежавању Дана Републике у Броду и потомци погинулих бораца. Кажу да су ту због сјећања, пијетета и слављења слободе у којој живимо.
 
– Присуство овдје значи много, прије свега због сјећања јер су се наши наши очеви борили да би ми имали гдје живјети и бити своји на своме. Другачије је када имаш своје него у туђој држави, што се кроз нашу историју много пута видјело. Хвала Богу да имамо прилику рећи да смо у својој кући -, рекао је Горана Вукман син палог борца.
blank
blank
 
Обиљежавање 32. годишњице постојања Републике Српске почело је интонирањем химни Републике Српске и Србије, потом је минутом молитвеног сјећања и полагањем цвијећа испред споменика на Тргу патријарха Павла одата почаст свим погинулим борцима. Бројни поштоваоци лика и дјела српских бораца посјетили су и спомен собу гдје су се поконили сјенима погинулих бораца.
 
Цвијеће је положено и код бисте ослободиоца Брода генерала Славка Лисице.
 
Д.И./Радио Брод 
blank