blank

У градском парку у Броду данас је одржана јубиларна 10. по реду ”Конференција беба” на којој је бирано трочлано предсједништво које чине најмлађа, најстарија и беба са највише браће и сестара. На овогодишњој манифестацији учествовало је 40 бебе рођених од Видовдана прошле до Видовдана ове године.

У предсједништво су изабрани: Ксенија Колунија најмлађа беба рођена 15. јуна 2021. године, Марија Шљука рођена 9. јула 2020. године као најстарија беба, и Ленка беба са највише браће и сестара, као треће дијете у породици Благојевић. Такође, у предсједништви су изабране Рената и Александра Ковачевић, најмлађи близанци.

blank

Начелник општине Брод Зоран Видић, који је овом приликом бебама трочланог предсједништва уручио поклоне, истакао је да локална управа подстиче родитељство, односно пронаталитетну политику јер је породица основа сваког друштва.

– Општинска управа подржава младе људе, наталитет на подручју општине, и свакако да буџет локалне заједнице захтјева једну озбиљнију редистрибуцију средтава по питању подршке наталитета и младих брачних парова-, изјавио је Видић.

Начелник је изразио увјерење да ће се ти ефекти значајније осјетити већ наредне године јер, како је нагласио, локалне заједнице и други нивои власти требају чити све што могу у смислу поспјешења наталитета, јер је становништво главни потенцијал сваке државе.

Предсједник бродске Светосавске омладинске заједнице Давор Бардак, истакао је да су дјеца будућност, и подсјетио је да је општина Брод једна од првих у регији организовала ову манифестацију.

blank

-Велика нам је част што смо од самих почетака укључени у организацију конференције беба. Значајан је ово догађај за нашу општину, јер промовише узвишене вриједности као што је породица и ново рађање-, казао је Бардак.

-Више породица и дјеце је оно што највише недостаје не само Броду, него и Републици Српској. Као родитеље не размишљам на начин да је тешко одгајати дјецу, то је љепота и животна сатисфакција-, рекао је предсједник општинског Удружења вишечланих породица ”Четири плус”, и отац четворо дјеце, Драгослав Ивановић.

Миладин Готовац предсједник републичког Удружења родитеља са четворо и више дјеце, подржао је манифестацију и изразио увјерење да ће конференције беба заживјети у свим општинама у Српској.

-Наша основна мисија је промовисање здраве породице и правих породичних вриједности. Чинимо то кроз подршку наталитету и вишечланим породица у Републици Српској. Породица је стуб сваког друштва, и управо је то разлог због чега вишечлане породице морају бити препознате од свих стубова друштва, почевши од локалних заједница и Владе Републике Српске-, изјавио је Готовац.

Овогодишња ”Конференција беба” одржана је у организацији општине Брод, ЈУ Туристичка организација општине Брод, уз подршку Светосавске омладинске заједнице. Током манифестације уприличен је пригодан забавни програм.

Извор: Општина Брод

 

blank