blank

Испред споменика јунацима у Винској 12. јула , свештеник Дарко Вукомановић служио је помен парастос и сјећање на јунаке. Упаљене су свијеће и кроз молитву су споменута имена погинулих бораца и жртава отаџбинског рата.

blank

” Данас обиљежавамо и празнујемо највећа два јунака у роду људском. Два највећа јунака који су се борили хрвали и победили – кога? Смрт. Зато смо се и ми окупили данас овдје, у окриљу нашег светог храма, крај каменог обиљежја на коме су уклесана имена јунака нашег доба, да посвједочимо да су и они побиједили смрт, да су постали БЕСМРТНИ. И биће тако докле год се њих сјећамо, упућујемо молитве и преносимо истину о прошлости на нова покољења.

За данашњи дан вежу нас и догађаји од прије 28 година. Након окупације Брода и свих бродских села, херојском борбом српских бораца, под командом славног генерала Славка Лисице, Брод је ослобођен од агресора. Винска је је већ у јулу исте године била ослобођена и данас обиљежавамо и годишњицу слободе. Нажалост, на путу повратка и спаса, много је бораца дало своје животе, много младости су мајке Винске дале. Не изгубиле, него подариле – на олтар отаџбине и хвала свакој мајци која је родила јунака. Зато, у име породица погинулих бораца, у име комшија, у име сабораца , у име будућности, сваке године, па и данас на празник Светог Петра и Павла, желимо да са поносом изговоримо имена најзаслужнијих, а ко ји су неизбрисив траг прошлости ове мјесне заједнице. Тим свијетлим трагом, трагом прошлости, ми идемо у будућност.”
овe ријечи су којма се Жељана Ружојчић, у име Борачке организације, обратила окупљеним вишћанима и гостима.

blank
Присутнима се обратио и Зоран Видић, предсједник Предсједништва Борачке организације, који је рекао:

“Традиција Винске је да се о Петровдану, као на светој литургији у храму Рођења Пресвете Богородице, окупљамо и овдје, испед споменика, како би кроз молитвено сјећање одали дужну почаст нашим погинулим херојима. Овдје у Винској, на споменику су уклесана имена 24 наша саборца који су у рат кренули да бране своје породице и своју земљу. Нажалост, слободу су скупо платили, не златом ни новцем, него крвљу и својим животима. Петровдан, као и многи други српски празници, за наш народ су и дани страдања и патње…Наше наде полажемо у наше потомство, нашу омладину, која треба познавати прошлост својих очева и дједова.

blank
Спомен плоча је на крају украшена цвијећем које су положиле бројне породице погинулих бораца, представници Борачке организације, локалне управе Брод, мјесне заједнице Винска, а заливено је сузама мајки које су љубиле и остарјелим рукама миловале ликове својих синова на споменику.

Борачка организација Брод 

blank