blank

Републучка управа за инспекцијске послове ће у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе у дане предстојећег викенда вршити појачане контроле поштивања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама.

Посебана пажња у контролама биће усмјерен на угоститељске објекте, нарочито објекте у којима се у правилу окупља већи број лица, као што су свадбени салони, ресторани, хотели и слично, те превоз путника у јавном саобраћају. С обзиром на фреквенцију грађана који користе ове врсте услуга, те да због тога у овим областима постоји повећан ризик од ширења вируса корона, коришћење заштитне опреме, придржавање физичке дистанце и редовно провођење мјера дезинфекције кључни су фактори за сузбијање ризика.

Угоститељски објекти обевезни су организовати рад у складу са Упутством Института за јавно здравство Републике Српске у смислу реорганизације простора. Распореда сједећих мијеста треба бити такав да је омогућена физичка удаљеност између особа које сједе за различитим столовима, чишћење и дезинфекцију у радном простору потребно је вршити чешће, а чишћење столова након сваког корисника, конобари морају носити маске и друго.

Подсјећамо да је у складу са Упутством Института за јавно здравство Републике Српске за јавни и међуградски превоз, обавезна дезинфекција возила у складу са дефинисаним препорукама, коришћење маске за возача, као и да су путници обавезни да носе маске.

С обзиром да су инспекцијски органи у претходном периоду превасходно дјеловали превентивно и да је било довољно времена да се пословни субјекти прилагоде и упознају са својим обавезама по донесеним ванредним мјерама, инспектори ће за свако кршење превентивних мјера предузимате и законом предвиђене репресивне мјере у виду прекршајних налога.

Још једном позивамо све привредне субјекте да се досљедно придржавају свих прописаних мјера, те да и саме кориснике услуга на адекватан начин упозоре да су обавезни да поштују мјера заштите од епидемије.

 

РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

blank