blank

Формиран као невладина организација, ”Савез за повратак избјеглих и расељених Босанске Посавине” почео се бавити и економским оснаживањем повратника. У последње вријеме то је развојна агенција усмјерена на финансирање обнове комуналне инфраструктуре, али и реализацију пројеката из области пољопривреде, ресурса којим располажу грађани, али који није довољно искориштен. На подручју Доњих Колиба ускоро ће бити подигнути засади боровнице.

Предсједник Савеза Паво Дујак образлаже новину, односно дио пројекта у јавно – приватном партнерству са грађанима који желе да покрену породична газдинства и оснаже повратак.

-Боровнице садимо у посебно припремљене вреће и посуде у један посебан суфтат који је увезен из Литваније. То радимо са једним нашим исељеником који је у Немачкој. На томе нећемо стати. То је новина. Покушавамо кроз невладин сектор да укључимо нашу дијаспору у развој. До сада је било улагање у стамбени фонд који се испоставио као промашај, ако нема улагања у развој и не створимо радна мјеста. Ми ћемо један дио боровнице директно посадити у земљу да видимо како ће се понашати. Извршили смо анализу земљишта и показало се да имамо идеалне услове за узгој овог бобичастог воћа-, говори Паво Дујак, и напомиње да је ријеч о мини плантажи на пола хектара.

blank

Он напомиње да је мотиив профит, односно допринос својој локалној заједници.

-Наш покушај је да ми својој локалној заједници и свом завичају дамо допринос у развоју. О профиту ћемо разговарати касније. Ми се сада жртвујемо, да помогнемо локалној власти, да сарађујемо са домицилним становништвом, да тако кажем. Ми смо отворили прије двије године погон за прераду воћа и поврћа. Нема зараде, али нема ни губитака. Треба имати стрпљења, постоји економска оправданост-, наставља Дујак.

Имају добру сарадњу са Удружењем ”Воћар”из Брода, очекују пуну подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, као и других институција. Након тога, узгајивачи боровнице, осим за своје потребе, биће оријентисани и на тржиште. Једна породица потребно је да узгаја боровнице на око пет дунума како би биљежила успјехе.

-То је минимална површина и уз три хектара другог воћа једна просјечна породица може имати солидну зараду, довољну за пристојан живот. Искуства из Србије и Хрватске су позитивна. Људи кажу дајте нам 60 тона производа боровнице и све ћемо продати. Додуше, наше породице имају све мање чланова, али то могу да беру и дјеца. Постоји и комшијска солидарност. Има довољно зараде да се може опстати-, увјерава Дујак.

Циљ се назире, подвлачи Дујак.

-Очекујемо да ћемо имати довољно производних капацитета, интересантних за нова улагања бројних субјеката, да имамо своју хладњачу, своју сортирницу. Да ће то бити мамац за привлачење нових инвестиција. То ће резултирати задржавању младих на овом подручју. Да покажемо да се и овдје може лијепо живјети-, рекао је Дујак.

На подручју Брода постоје три плантаже од по пола хектара ароније, узгајају се и љешници, ораси. Боровнице ће бити засађене на површини од 5 дунума. Уз стечена знања о овој воћарској култури и примјеном неопходних мјера, Дујак вјерује да ће ова мини – плантажа боровнице успјети у потпуности.

Извор: Општина Брод

 

blank