blank

У Доњем Клакару, у засеоку Дубоковац код Брода вјерници сa великим поштовањем сваког 8. августа обиљежавају и прослављају Преподобну мученицу Параскеву, у народу познатију као Свету Петку Трнову.

blank

Свету литургију у манастиру посвећеном овој светитељки служио је архијерејски намјесник, протојереј ставрофор Радојица Ћетковић уз саслужење свештеника бродске, лијешћанске, вишћанске, гаревачке и пoјежњанске парохије.

Молитвена славља служена и дан уочи празника Свете Петке.

Свештеник вишћанске парохије Дарко Вукомановић напоменуо је да је Света Петка веома поштована у народу овог краја.

-Света Петка, њена икона  нас окупља и са овог духовног извора наш народ и сви људи добре воље црпe снагу духовну,- истакао је Вукомановић.

У Дубоковац сваке године 7. и 8. августа долазе вјерници из цијелог бродског краја али и околних општина  како би, молећи је за исцјељење, цјеливали и даровали крст и икону Свете Петке који се налазе уз сам извор воде и манастир.

blank

Дервећанка Слободанка Микеревић, иако живи у Швајцарској, каже да сваке године долази у Дубоковац да се овој светитељки помоли за здравље породице.

Милан Вукмировић из Подновља каже да је дошао да се помоли Светој Петки, јер како истиче на овом мјесту проналази свој мир.

-Данас је посебан дан, мислим за све, ова светитељка је моћна по сваком питању, питању здравља, благостања, питању свега,- рекао је Милан.

blank

И Збориштанка Љубица Ружојчић веома поштује ову светитељку и пости на овај дан.

-Молим се Светој Петки да чува моју породицу, подари јој првенствено здравља, а остало ће доћи само по себи,- истакла је Љубица.

Литургији у Дубоковцу присуствовао је и начелник општине Брод Зоран Видић.

-Радује ме што сваке године велики број вјерника долази на ово свето мјесто, а општина Брод ће и у будућем периоду додатно пружати подршку у организацији обиљежавања овог значајног празника,- навео је начелник Видић.

У календару СПЦ овој светитељки посвећен је 8. август, иако је многи мијешају са Светом Петком која се празнује 27. октобра. Прва је рођена у Риму, а потоња је била Гркиња.

Празник Свете Петке Трнове спада у непокретне, слави се 8. августа по новом односно 26. јула по старом календару.

Њене мошти чувају се у Цариграду. На фрескама и иконама представљена је у монашкој одјећи са крстом као симболом страдања у једној и гранчицом мирте у другој руци.

blank

Дубоковац је засеок мјесне заједнице Доњи Клакар, двадесетак километара удаљен од центра града. Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије је 1994. године одржао прву свету службу на мјесту гдје се данас налази манастир и тада је освећен извор воде. Недуго потом покренута је изградња цркве на овом мјесту. Темељи храма су постављени 2005. године, а чин освећења обављен је годину дана касније. У дане када народ овог краја прославља Свету Петку у Дубоковцу се одржава и вашар.  

Б.К/Радио Брод 

blank