blank

У Унци је 18.08.2020. служен помен борцима и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата погинулим у одбрани и ослобађању општине Брод.

blank

Сваке године, уочи празника Преображења Господњег, на подручју ове мјесне заједнице, окупља се велики број људи из Републике Српске и Србије, да се сјете свих седморице погинулих бораца са подручја Унке, шест погинулих бораца Првог батаљона војне полиције Првог Крајишког корпуса и 31 погинулог борца ЈНА-Војне поште 7036/4 Врање, који су страдали у борбама за ослобођење Унке и других крајева општине Брод, у априлу и мају 1992. године.

У спомен на њихову жртву подигнута су четири споменика, један до другога, загрљени, управо онако како су у рату те јединице заједно, једни уз друге, штитили цивилно становништво ове општине и на крају донијели слободу том народу. Помен парастос служужио је свештеник Јован Томић.

blank

У име Борачке организације Брод обратио се Зоран Видић, предсједник Предсједништва БО Брод и захвалиио свима који су дошли у Унку, како је рекао, херојско мјесто, на коме се оживљавају сјећања из новије историје.

” Ова четири споменика су наши путокази и овакав вид окупљања су само један од показатеља како се требамо односити према својој отаџбини. Борци то знају, они су ствараоци Републике Српске и они су њени и чувари“,, истакао је Видић

Видић се осврнуо и на актуелна дешавања везана за иницијатицу посланика из ратног периода који траже измјене Закона о правима бораца и накнаду за свој рад у рату и који себе називају ствараоци Републике Српске.

blank

„Наравно, нема никакве сумње да они нису били на одговорним и тешким функцијама у ратно вријеме. Ми смо тога свјесни и одајемо им за то дужно поштовање. Али, прави и истински ствараоци Републике Српке су борци, а посебно погинули борци чији је живот уграђен у темељ Републике Српске. Борачка организација Брод, као и све Борачке организације заједно са Републичком Борачком организацијом заузеле су јасан став- нећемо дозволити усвајање измјена закона о правима бораца док се јасно не дефинише ко су то прави ствараоци Републике Српске и посебно да се дефинише питање наплате патриотизма и одбране свога народа. Наши борци, када су на ратишту били изложени смртној опасности и они који су погинули, нису тражили никакву накнаду. Њихова плата је створена Република Српска. У нашем јавном саопштењу, навели смо све разлоге због којих смо против иницијативе, а главни разлози су многа кључна питања бораца која нису ријешена, од неуплаћеног ратног стажа, незапослености бораца и дјеце погинулих бораца, пензионисање бораца, мале породичне и личне инвалиднине, пензије удовица и много тога што још треба ријешити. Наша задужбина, Република Српска заслужује да њени ствараоци и чувари живе достојанствено и да Републику Српску, нама најдражу, могу оставити својим потомцима на чување. Ми и данас имамо лијеп примјер и наду да ће наш народ остати и опстати. То сте ви сви овдје окупљени, а посебно је то ова наша омладина, која даје свој допринос за наша окупљања“,, истакао је Видић.

blank

У име домаћина и организатора обратио се предсједник Мјесне заједнице и предсједник Мјесне организација бораца Унка, Душко Мичић, иначе и сам учесник ратних дешавања на овим просторима, борац 1.категорије, члан Борачке организације од оснивања и одборник у Скупштини општине Брод. Мичић је у свом обраћању реко да је велика цијена дата за слободу и да се сви требају односити са великим поштовањем према тековинама рата. Истакао је да мјештани Унке то препознају и да велику пажњу посвећују овом дану.

У име сабораца Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске Лазар Ритан истакао је да је важно његовати културу сјећања на све припаднике Војске Републике Српске који су платили највишу цијену за стварање Српске и такође се осврнуо на иницијативу групе бивших ратних посланика који траже наплату свога рада у ратно вријеме. Рекао је да ће борци истрајати у тражењу рјешавања својих питања која су битна за живот борца и да своје ратне другове који су дали живот никада неће заборавити.

blank

Нажалост ове године, због вируса корона који омета многа дешавања, представници братског града Врања нису могли доћи . Из града и СУБНОР-а Врање упутили су искрено жаљење и извињење због спријечености да дођу, и упутили су ријечи захвалности што ће се у Унци обиљежити помен и сјећање на све њихове војнике.

Али, често су осјећаји оца који је изгубио сина и осјећај војника који је изгубио ратног друга, јачи од било какве пошасти и препреке. Слободан – Данко Станојевић, отац погинулог војника на бранику отаџбине и саборци, преживјели млади војници ЈНА
Иван Јанковић-Самарџија и Горан Вучковић, из Сурдулице, дошли су данас у Брод у Унку.

У кабинету начелника општине Брод истог дана уприличен је и пријем за делегацију из Сурдулице.

blank

Вијенце испред спомен-обиљежаја положиле су бројне породице погинулих војника и цивилних жртава рата, представници Борачке организације Брод ,делегација општине Брод, саборци Првог батаљона војне полиције ПКК ВРС, Трећег Република Српска пука, делегација породица и сабораца војника ЈНА из Сурдулице и други.

 

blank