ЧЕТВРТО ПОKРОВСKО САБОРОВАЊЕ ОKУПИЛО ПЈЕСНИKЕ ИЗ РЕГИОНА

0
62
blank
blank

У Броду је јуче одржано Покровско пјесничко саборовање на којем су учествовали пјесници из Републике Српске и региона. Саборовање је почело посјетом општинској Борачкој организацији и Спомен-соби, гдје је положено цвијеће и прислужене су свијеће, а кратак историјски час о дешавањима у Одбрамбено-отаџбинском рату одржао је предсједник Борачке организације Брод Зоран Видић.

blank

Саборовање је настављено у Светосавском дому у порти Храма Покрова Пресвете Богородице, гдје је старјешина храма Жељко Теофиловић пожелио добродошлицу учесницима и указао на значај одржавања саборовања.

blank
Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да ово релативно млада манифестација која се одржава под окриљем Цркве и братије храма, а окупља пјеснике из региона.
“Општинска администрација подржава манифестацију чија је круна промоција зборника. Драго нам је да имамо много манифестација међу којима и Покровско пјесничко саборовање, која окупља пјесника с регије, а ове године имамо и проту из Чајнича чиме смо богатији за још једног ученика. Подржавамо “, навео је Видић.

blank
На конкурс за избор најљепших стихова о православљу и духовности, који су у августу објавили Српски књижевни клуб “Вихор” и Црквена општина Брод, стигло је око 90 пријава.

blank
Kонкурс је објављен поводом празника Покров Пресвете Богородице – крсне славе истоименог храма и општине Брод и био је отворен до 15. септембра.

blank
Један од иницијатора организовања манифестације Ненад Симић рекао је да се највише пјесника пријавило из Србије, Републике Српске и Црне Горе, али да има учесника и из Сјеверне Македоније, Хрватске, Словеније и Русије.
Он је додао да је међу учесницима и знатан број младих.

„Изражавам радост и захвалност свима који сте дошли, пјесницима који су учествовали на објављеном пјесничком конкурсу и стварању заједничког зборника Покровско пјесничко саборовање, пјесницима који су присутни данас и који ће говорити стихове, али и свим пјесницима који из оправданих разлога данас нису са нама, али нам шаљу топле поздраве из многих крајева Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ, као и из Бугарске, Македоније, Аустрије, Швајцарске, Њемачке… Русије… Брод ове године прославља 31 годину од ослобођења у Одбрамбено- отаџбинском рату, те грађанима, Борачкој организацији, руководству општине честитам Дан ослобођења и Дан општине Брод“, рекао је Симић.

blank

Он је додао да су Срби увијек опстајали и поред свих искушења и увијек се издизали изнад свега оног што није људско, па ваљда смо по томе и јединствени у свијету.

„Увијек је ишло боље, увијек са већом вјером у свим мјестима гдје постоје храмови, гдје се чују звона, гдје се служе литургије, мирише тамјан и све друго што нас одликује и краси . Тако је и у нашем Броду било и Богу хвала и данас је, а вјерујем и биће у наредним вијековима“, рекао је Симић.

blank

Организатори су објавили зборник пјесама са конкурса под називом “Покровско пјесничко саборовање”, који је представљен.

Један од учесника на манифестацији Јелена Шкрбић из Брода сматра да је нешто најљепше бити умјетник.

„Прави умјетници су они који имају душу, а само чисте душе пишу истину. И овај догађај у Броду је нешто прекрасно, јер смо сви исти, чистих душа, јер је у питању духовна поезија“, каже Шкрбић.

Пјесник Илија Тодоровић из Бања Луке каже да је веома задовољан и захвалан што је имао могућност да учествује у манифестацији.

„Захвалност људима који су нас лијепо дочекало, свештенству. Драго ми је да смо у овом броју, лијепо ми је. Зборник је заиста лијеп и одражен, Бог нам је дао заиста лијеп дан“, каже Тодоровић.

blank
Манифестација се организује четврти пут у оквиру “Октобарских свечаности слободе”, уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко–тузланског Фотија.
У програму су учествовали чланови Kултурно-умјетничког друштва “Душко Трифуновић” из Брода и млада рецитаторка Јована Јошић из Дервенте.

blank

Општина Брод 14. октобра обиљежиће крсну славу – Покров Пресвете Богородице.

ПН

blank