blank
Чланови бродског удружења „Љубитељи школе гитаре“ вечерас су у Градском парку у Броду одржали концерт – Четврту малу гитаријаду.
 
Млади музичари почастили су Брођане „живом“ свирком, а на програму је био разноврстан репертоар свевременских хитова домаће и стране музике. Сви полазници Школе имали су прилику показати умијеће свирања, односно вјештине стречене под вођством учитеља Чеде Латиновића, искусног гитаристе.
 
blank
 
Школа гитаре – мјесто креативности
 
Музичко стваралаштво, концерти и дружење, темељни су задаци Удружења које постоји пуних седам година, а овај догађај је потврда успјешног рада и остварења зацртаних циљева.
 
Удружење Љубитељи школе гитаре је својим магнетизмом и понајвише рокенролским вибрацијама, затим поп, метал и другим музичким правцима пробудила велико интересовање код младих у Броду.
 
Предсједник Удружења, Стјепан Шкворц, каже да су импресије фантастичне јер дјеца из дана у дан надограђују своја свирачка умијећа, промовишу Удружење али и општину Брод.
 
-Срце ми је пуно, дјеца не одустају, влада ентузијазам и жеља за свирањем код свих 30-ак наших чланова. Овакве свирке нема у нашем окружењу, немају ни већи градови и сматрам да је то наш велики резултат. Поносни смо на ово што радимо -, рекао је Шкворц.
 
blank
 
Највећим достигнућем, Шкворц сматра анимирање младих да се баве музиком и што публика препознаје њихов рад, што је подстрек за даље.
 
-Много је дјеце прошло кроз наше удружење. Чедо Латиновић и ја као логистика улажемо много труда, љубави и посвећени смо дјеци у жељи да науче више, да учествују на камповима, да имају ваљане услове за рад, да свирају, да се друже. Дјеца нам враћају на најбољи могући начин -позитивном енергијом и зато их је оволико са нама -, додао је Шкворц.
 
Своје утиске са концерта испричали су Јустин Поњевић и Сташка Милошевић. Слажу се да није једноставно свирати пред многобројном публиком, али, то је оно што безгранично воле.
 
-Гитару свирам једну годину. Поред најдраже класичне музике, много волим пјесме Бијелог Дугмета, Ван Гога и Миладина Шобића. Ово ми је први наступ и није баш једноставно. Једноставније је свирати него изаћи на бину и стати пред оволико публике -, каже десетогодишњи Поњевић.
 
blank
 
-Није тешко свирати гитару. Поента је у сталном вјежбању, а овај инструмент волим од малена због његовог чаробног звука -, каже Сташка која је у удружењу три године.
Несумљиво је да бродско удружење Љубитељи школе гитаре подстиче и афирмише музичко стваралаштво младих јер, како истичу, музика је универзално средство комуникације, а правци које његују интегрални сегмент савремене урбане и традиционалне културе.
 
И овогодишњи концерт, четврти по реду, чији је циљ представљање Удружења, младих музичара и њихових достигнућа, имао је и хуманитарни карактер јер су прикупљана средства за помоћ суграђанину Маринку Челару који је прије неколико година доживио тешку саобраћајну несрећу.
 
Д.И. /Радио Брод 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
blank