blank

Након засиједања Штаба за ванредне ситуације, начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је новинарима да је Штаб за ванредне ситуације од раног јутра активан, те да су у координацији Ватрогасна јединица, службе јавног комуналног предузећа обавили активности на чишћењу града првенствено оних стамбених зграда које су значајно оштећене.

„Олујно невријеме које је погодило општину Шамац причинило је највећу штету на објектима вртића “Радост”, Средње школе “Никола Тесла”, ватрогасних домова у Шамцу и Обудовцу, као и на 17 стамбених зграда“, рекао је Милићевић, додајући да су Ватрогасни дом у Шамцу није више за употребу, такође ватрогасни дом у Обудовцу много оштећен.

blank
 

Он додаје да Дјечије обданиште “Радост” у Шамцу има значајна оштећења и кренуће одмах са санацијом обданишта средствима из буџета општине и сагледати могућност да виде шта могу да учине са заједницама етажних власника, али сами финансијски не могу ово издржати, те очекује подршку виших нивоа власти.

„Задовољан сам координацијом свих служби на овом подручју. Битно је да средимо град данас и сагледамо могућности да урадимо оно што ми можемо финансијски да урадимо”, каже Милићевић напомињући да су јутрос имали састанак са предсједницима Савјета мјесних заједница и заједно са њима договорили генерално њихове активности у оквиру мјесних заједница када је ријеч о штети која је настала.

Он је новинарима након састанка Штаба за ванредне ситуације, који је одржан у складу са одлуком о проглашењу елементарне непогоде, рекао да је осим на индивидуалним, колективним и пословним објектима, велика штета нанесена и у пољопривреди, као и на усјевима.

blank

Милићевић је истакао да је град очишћен и обезбијеђено витално функционисање главних улица, а донесена је и одлука о формирању двије комисије за процјену штете, једна у области пољопривреде, пошто су поред стамбених објеката озбиљне  штете начињене и на пољопривредним усјевима, а друга комисија је за пословне зграде и објекте на шамачком подручју.

“Већ од сутра, од 7 часова ујутро грађани општине Шамац могу у Општинској управи у шалтер сали своју штету пријављивати на основу чега ће комисије излазити на терен и утврђивати стање”, рекао је Милићевић, додајући да зна да је пуно таквих, али их моли за стрпљење.

Он је истакао да су јутрос с обзиром на проглашено ванредно стање упутили и захтјев Влади Републике Српске за помоћ, с обзиром да је ријеч о индивидуалним објектима и грађани очекују помоћ у том дијелу, али истовремено наши јавни објекти и установе.
Милићевић истиче да су у контакту са Републичком управом Цивилне заштите и данас око 16 часова би требали доћи представници Републичке управе ЦЗ у Шамац да помогну на активностима око уређења града које трају од јутрос.

blank

“Током ноћи и данас имали смо састанак са свим предсједницима мјесних заједница, сви локални путеви су деблокирани, а утврдили смо одређену штету и на објектима у власништву општине Шамац”, рекао је Милићевић.

Он је додао да ће током дана комбиноване екипе Комуналног предузећа “Слободна зона” и ватрогасаца наставити чишћење и уређење града.

Милићевић је позвао волонтере са подручја општине Шамац да се током дана јаве у Црвени крст гдје ће у бити распоређени на терен како би помогли на расчишћавању.

Светлана Павловић

blank