blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић је потписао Уговоре са једанаест невладиних организација о добијању финансијских средстава по Јавном позиву за пројекте које ће у оквиру својих активности реализовати у наредном периоду у износу од 21.000 КМ. У односу на прошлу годину повећана су издвајања по наведеном јавном позиву, која су износила 15.000 КМ.

Милићевић каже да је нешто више од мјесец дана расписан Јавни позив за невладине организације које организују  разне културне и друштвене догађаје  у 2023. години и да се јавило њих 11 са којима су потписали Уговор, те да су износ средстава повећали узимајући у обзир велико интересовање невладиног сектора.

Он је додао да износ од 21.000 КМ који је подијељен на невладина удружења у Шамцу нису једина средства која се додјељују, него само један дио средстава које расписијују по основу Јавног позива за конкретне пројекте, док њихово функционисање и текући рад додатно финансирају из Буџета.

„Имајући у виду величину општине невладин сектор на овом подручју игра проактивну улогу организујући низ манифестација на корист грађана“, каже Милићевић.
Милићевић истиче да ово није сав дио средстава који се додјељује за невладин сектор с обзиром да се један дио спортских колектива финансира из буџета општине кроз Правилник о спорту, а двије организације које окупљају осјетљиву категорију становништва, Удружење пензионера и Удружења грађана Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама у развоју “Дјеца сунца” имају у буџету свој грант на годишњем нивоу од по 10.000 КМ, а нису обухваћени Јавним позивом.

blank

Предсједник Плесног клуба “Princess” Милкица Станишић истиче да је овај клуб по Јавном позиву добио 1.500 КМ  и сва средства су усмјерна на одлазак у Шпанију  на Међународно плесно такмичење гдје су постигли изузетне резултате, освојили прво мјесто у својој категорији  и специјалну  награду за учешће у Прагу крајем ове године.
“Ово је промоција и општине Шамац”, каже Станишићева захваљујући се општини на константној подршци рекавши да су и они из клуба организовали плесно вече и разне акције које су им помогле, јер родитељи и дјеца нису имали средстава да подрже овакву врсту такмичења.

Петар Лушо предсједник Хрватског културног спортског друштва “Корница” истиче да су добили средства у висини од 1.500 КМ за пројекат  “Међународни кипарски симпозиј у Корници” који организују осми пут, те се захвалио општини што је препознала да је умјетност нешто што нас може промовисати на једном нивоу који  није оптерећен свим оним стварима из прошлости.

Подсјећамо, средства по Јавном позиву су још добили и потписали уговоре удружење жена ”Иванин златни вез”,  СПКД “Просвјета”, Куд “Посавина”, Клуб историчара ”Посавина”, Коло српских сестара ”Косовка дјевојка”, Клуб навијача “Црвена Звезда”, Куд “Шамац”, Пјевачко друштво “Херувими”, МК ”Викинг”.

Светлана Павловић

blank