blank

У оквиру манифестације “Шамачко љето” на Кеју у Шамцу, 06. августа 2022. године одржана је традиционална “Фишијада”, где су се окупили љубитељи рибарскe гастрономије, а најбољи су награђени.

Шамачкa “Фишијада”, која се организује пету годину заредом зaпочела је дружењем у камповима на обали pијeke Саве, 2017. године.

blank

У првим годинама, окупљање рибара и љубитеља jeлa oд рибљих специјалитета добиjaло је подршку пријатеља из сусједних општина Федерације БиХ и Хрватске.
Ове године “Фишијада” се организује у оквиру манифестације “Шамачко љето”, која је дио пројекта “Сјевeрна капија”, a којег суфинансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка у оквиру ширег „EU4BusinessRecovery“ пројекта.

Сергеј Симић, кампер, и један од иницијатора и организатора  “Фишијадe”, рекао је да је ове године организовано такмичење у прављењу “Фиш паприкаша”, ”Сома испод пеке”, и разних других јела од рибе.

„Наградили смо најбоље припремљена јелa: прво мјесто велики котлић, друго мјесто средњи, и треће мјесто мали котлић“, каже Симић.

blank

Мишо Дервенић, начелник Службе за друштвене дјелатности и послове цивилне заштите рекао је да је “Фишијада” значајна за ову општину, јер се популаризује дружење на обали ријеке Саве и промовише гастрономија, односно јела од рибе, као и цјелокупни туризам овог краја.

Укупан  износ пројекта „Сјеверна капија“ у оквиру којег је и организована „Фишијада“ је 187.000 евра (од чега je 150.000 евра бесповратних средстава донатора, а остало учешће општине Шамац). Реализује га општина Шамац, у партнерству са УГ „Центар за промоцију европских вриједности – ЕУРО ПЛУС“ из Добоја.

EU4BusinessRecovery“ заједнички финансирају Европска унија (са 13 милиона евра) и Савезна Република Њемачка (са 700.000 евра), а имплементирају га GIZ, ILO и UNDP.

За више информација о пројекту „Сјеверна капија“, молимо контактирајте:
Име и презиме: Никша Незировић, Општинска управа Шамац
Телефон: +387 54 621 000
Email: niksa.nezirovic@opstinasamac.org

blank