blank

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ u Kalenderovcima kod Dervente obilježen je 27. juli – Dan ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Borislav Preradović rekao je da su Kalenderovci poznati po tome da su iz ovog mjesta krenule prve borbe u Drugom svjetskom ratu, te da je namjera današnjeg okupljanja i obilježavanja to da takvog zla više ne bude.

“Kada je pravljen ustanak u cijeloj BiH, narodi Kalenderovaca i svih ovih krajeva su se okupili i krenulo se iz sela Pojezne gdje obilježavamo 4. juli- Dan borca i gdje su formirane prve boračke organizacije, radnički pokreti”, rekao je Preradović novinarima.

On je dodao da je važno da se narod okuplja i obilježava značajne datume iz NOB-a.

“U to vrijeme ljudi su bili goli, bosi i gladni, ali su uspjeli da izvojevaju vrlo važnu pobjedu ne samo na linijama, nego i u sistemu i društvu koje je bilo vrlo kvalitetno za sve”, rekao je Preradović.

blank

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da se jako ponosi današnjim skupom i čuvanjem tradicije.

“Osim što posjetimo sve spomenike na području našeg grada iz Odbrambeno- otadžbinskog rata, njegujemo tradiciju obilazaka spomenika iz NOR-a, a jedan od njih je u Kalenderovcima”, istakao je Simić.

On je naveo da je u neposrednoj blizini spomenik palim borcima 1992-1995. godine, kao i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata.

“Mržnju trebamo od sebe ostraniti, ali ne smijemo zaboraviti, jer sve zaboravljeno hoće se ponoviti. Ni ova vremena nisu nešto naklonjena Republici Srpskoj, pa skoro ni BiH, ali moramo čuvati svoje i njegovati tradiciju, da naši mladi prepoznaju vrijednosti tekovina borbe za slobodu”, rekao je Simić.

blank

blank

Potomak žrtava fašističkog terora Radovan Pazurević istakao je da su ogromne žrtve date da bi se danas živjelo u slobodi i da je to najveći zalog koji je naslijeđen i koji treba čuvati.

On je naveo da su njegov djed Petar Pazurević, kao i njegov brat Tomo ubijeni u Jesenovcu.

“Otac je znao da su odvedeni, ali nije znao da su ubijeni. Nakon toga otišao je u partizane sa nepunih 18 godina. Ne smijemo to zaboraviti, imamo obavezu da to pamtimo i da prenosimo generacijama koje dolaze”, rekao je Pazurević.

Osim gradonačelnika Simića, vijenac su položili predstavnici SUBNOR-a Derventa, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, te druge delegacije. 

Posavske novosti 

blank