32 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У СИЈЕКОВЦУ – РАНЕ ЈОШ БОЛЕ

0
46
blank
blank
У Сијековцу jе данас обиљежена 32 годишњица од злочина над недужним српским цивилима у овом бродском селу који су починиле оружане снаге из Хрватске заједно са паравојним муслиманско-хрватским јединицама из БиХ.
 
У неколико наврата 1992. године у Сијековцу су убијани цивили, углавном жене, дјеца и старци. За само један час, 26. марта 1992. године убијено је девет цивила од којих је најмађа жртва био Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77). Наредних дана убијено је још 37 Срба из овог насеља.
 
Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.
 
Молитву у Цркви Свете великомученице Огњене Марије служило је свештенство Епархије зворничко-тузланске.
 
blank
 
Обиљежавању су присуствовали званичници Републике Српске који су у Сијековцу посјетили мајку – хероја, Миљу Зечевић /94/, којој су 26. марта 1992. године на кућном прагу убијена три сина: Петар, Васо, Милан и супруг Јован.
 
– Док још рат није ни почео, у Сијековцу су злочинци убили девет мјештана, од чега четири члана породице Зечевић. За злочине нико није одговарао, али оно што морамо да учинимо јесте да сјећање на ово страдање одржимо –, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
 
blank
 
Истакао је да је поносан што је Српска православна црква Сијековчане убијене тога дана прогласила Светим новомученицима.
 
– Веома је важно да Република Српска показује свој однос према свим догађајима, без обзира колико их у години било. Увијек морамо бити на оваквим мјестима са нашим народом, са породицама страдалих, да заједно прођемо кроз ова времена сјећања која су увијек тешка, која нас подсјећају на те дане и начин на који су убијени на свом кућном прагу пред очима мајке и супруге која носи бол који нико не може да измјери -, рекао је Додик и додао:
 
blank
 
– Овдје смо да са људима будемо заједно у покушају да све мобилишемо да бескрајно останемо вјерни ономе што јесте Републике Српска и њене вриједности.
Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић истакао је да нас Сијековац учи да немамо коме вјеровати, сем Републици Српској и свом народу.
 
– Ако се добило десет година за свирепо убиство деветоро мјештана Сијековца, без објаве рата, без ичега, мучки, по дану, онда коме се може вјеровати ако се за то добила казна као за саобраћајну несрећу -, упитао је Стевандић.
 
Он је додао да нас то учи да никоме не можемо вјеровати, да се требамо држати себе и бити потпуно свјесни да се само ми можемо изборити за равноправност својих жртава и пијетета према њима.
 
– Актуелни догађаји показују да се није одустало од дерогирања Републике Српске и да је правац удара на Српску преко институције предсједника Републике, покушајем да се заустави доношење закона, да се обесмисли наша одбрана имовине и уставно-правног статуса -, нагласио је Стевандић.
 
blank
 
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Данијел Егић, рекао је да је хришћански праштати, али да се заборавити не смије.
 
– Управо због тога кроз Одбор Владе за његовање традиције ослободилачких ратова ми смо дужни и обавезни да овакве догађаје његујемо и посјећујемо оваква мјеста да се не би заборавило и да све што се десило преносимо на наша покољења -, казао је Егић.
 
Истакао је да боли што нема казне за одговорне за овај и многе друге злочине.
 
– Сви знамо да када је у нека ранија времена, када је неко други покушавао и заташкавао те злочине под плаштом братства и јединства, наше баке и дједови су нама све то препричавали и ми смо и тада знали шта се све дешавало. Поготово сада када имамо Одбор и када су институције Српске, укључујући све званичнике, опредијељени да се овакве ствари његују, да се о њима прича и да се ово никада не заборави -, рекао је Егић.
 
blank
 
Зоран Видић, начелник општине Брод рекао је да су 32 године чекања правде које нема.
 
– Да се макар не зна ко је то урадио, а сви добро знају и у Сијековцу и у судовима и тужилаштвима, а само десет година затвора за један тако стравичан злочин. Да неправда буде већа, исти ти судови и данас отварају измишљене процесе против Срба. Нелогично је када знамо ко су починиоци, знамо гдје живе, знамо гдје се налазе, а само један је осуђен на 10 година затвора, а ја бих рекао почашћен са 10 година затвора – казао је Видић и нагласио: „Неће правде можда бити на овом свијету, али ваљда ће их стићи Божија правда“.
 
Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила нагласила је да се и данас трага за још осам жртава Сијековца.
 
– И данас не знамо гдје су њихова тијела да их породице достојно сахране, пронађу мир. И они и 1.646 несталих, који се још налазе на списку несталих из Републике Српске. А Институт за нестала лица у току прошле године није пронашао ниједно српско тијело, и тако из године у годину – каже Граорац.
 
Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је на свом засједању у мају 2022. године у Диптих Светих уврстио и Новомученике зворничко-тузланске, пострадале у Другом свјетском и задњем Отаџбинско-одбрамбеном рату. Тиме су у календар Светих уврштени и невино пострадали Сијековчани на дан 26. марта, а будући да се Светима не врши помен парастос, у Спомен храму Свете великомученице Марине свештеници епархије зворничко-тузланске извршили су освећење славских дарова у спомен Новомученика.
 
Након молитве и обраћања званичника, код спомен крста у порти цркве бројне делагације, породице погинулих и грађани положили су вијенце и цвијеће.
Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.
 
Извор: Радио Брод 
 
blank