DOSTOJANSTVENO OBILJEŽAVANJE DANA BORACA I BORAČKE ORGANIZACIJE

0
257
blank
blank

U Brodu je obilježen Dan boraca i Boračke oprganizacije i Prvog srpskog ustanka molitvenim sjećanjem u hramu, polaganjem vijenaca na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima iz odbrambeno- otadžbinskog rata i posjetom Milji Zečević u Sijekovcu kojoj su 1992. godine ubijena tri sina i suprug.

blank
Predsjednik Predsjedništva Opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić izjavio je za Posavske novosti da je obilježavanje počelo prisustvom delegacije ove organizacije i lokalne zajednice liturgiji u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice.

“Molitvenim pomenom u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice spomenuta su imena svim poginulim borcima koji su život položili za Brod, a spomenuti su i svi poginuli u svim srpskim oslobodilačkim ratovima”, kaže Vidić.

blank

On je izrazio nadu da će doći do normalizacije stanja i vraćanja redovnim aktivnostima na obilježavanju svih značajnih datuma iz odbrambeno-otadžbinskog rata, što je organizacija tradicionalno činila svih prethodnih godina.

Protojerej Branko Jokić u propovijedi je naglasio značaj sjećanja na sve naše pretke, posebno na one koji su branili otadžbinu i zahvalio se Boračkoj organizaciji što vodi brgu o tome.

blank

Ispred centralnog spomenika “Zaštitnika” cvijeće su zajedno položili načelnik opštine Brod Zoran Vidić i delegacija Boračke organizacije.

blank
Delegacija Boračke organizacije i načelnik Vidić posjetili su majku Milju Zečević iz Sijekovca koja danas puni 90 godina.

Majka heroj, u svojih 90 godina, preživjela je velike tragedije.

U ratu su joj, u strašnom sijekovačkom pokolju poginula tri sina i muž, a prije dvije godine umro je i četvrti sin.

Ali, hrabrost i lijepa riječ i dalje krase ovu divnu staricu.

blank

Zečevićeva je tihim glasom i blagim osmjehom i razgovorom dočekala goste. U njenom skromnom domu i dalje život vaskrsava i ima radosti. Okružena je unucima, praunucima i snajama i svi zajedno se nadaju boljim i ljepšim danima.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić naveo je da je dužnost lokalne zajednice i Republike Srpske da rade na poboljšanju položaja demobilisanih boraca i uopšte boračke populacije stanovništva.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a poginula su 23.184 borca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika. 

blank