blank

Firmi “Poljoprivrednik” Derventa, koja je jedna od većih kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji u Republici Srpskoj, u proteklih pet godina dodijeljeno je 1.350.000 KM podsticaja, rekao je načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministartvu poljoprivrede, šumarstva i vodopriverde Republike Srpske Saša Lalić.

blank

Lalić je danas posjetio doradni centar za sjemena firme “Poljoprivrednik” u Derventi, gdje se upoznao o načinu rada i poslovanju.

“Veoma je značajno da na području Republike Srpske imamo ovakvu firmu koja sutra može biti koperativa da oko sebe okupi veći broj proizvođača i bude zamajac proizvodnje. Oni imaju i dobar dio stočarske poroizvodnje. Veoma ozbiljna firma, ljudi, grupacija kojima je dodijeljeno i 580 hektara zemljišta u koncesiju”, rekao je Lalić Posavskim novostima.

On je naveo da “Poljoprivrednik” jedan dio sjemenske proizvodnje radi na području Federacije BiH, a doradu obavljaju u Republici Srpskoj.

“Ministartvo podstiče ovu proizvodnju na dva načina. Sve ide na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostavrivanja podsticaja kroz direktne i indirektne mjere podrške. Kada je riječ o direktnim mjerama, dajemo premije za sjemenski materijal, za proizvedni i dorađeni sjemenski materijal, i to ide do 30 odsto od referentne cijene. Kroz indirektne mjere dajemo podršku za sisteme za navodnjavanje, nabavku mehanizacije, izgradnju kapaciteta”, naveo je Lalić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj su svjesni koliko je značajna proizvodnja i da je novčani podsticaj povećan sa 350.000 na 520.000 KM u prošloj godini.

“U ovoj godini imamo planiranih 750.000 KM za podsticaje”, dodao je Lalić.

Direktor firme “Poljoprivrednik” Derventa Zlatko Mikerević rekao je da posluju u sastavu grupacije “M San”, gdje obrađuju ukupno 4,5 hiljada hektara zemljišta.

“Sam `Poljoprivrednik` obrađuje 570 hektara zemljišta na osnovu koncesije. Skladišni kapaciteti su 36.000 tona silosnog skladišta, od čega 12.000 u Derventi, a 24.000 tona u Modriči. Imamo i doradni centar gdje se bavimo doradom sjemena, doradom i distribucijom strnih žita, kukuruza, soje, čak i hljede. Bavimo se i stočarstvom, gdje imamo i kapacitete za oko 1.000 tovnih bikova, trenutno imamo 370 grla”, naveo je Mikerević.

blank

Mikerević je naglasio da je najveći problem sertifikat, bez kojeg nema izvoza i nema međunarodnog prometa sjemena.

“Nemamo mogućnost da sjemena koja dorađujemo izvozimo, a imamo mogućnost plasmana jer u Hravtskoj, u okviru grupacije imamo firmu koja obrađuje 17.000 hektara, gdje bi mogli plasirati sjeme. To isto sjeme moglo bi iz Hrvatske da se plasira dalje u druge zemlje”, ukazao je Mikerević.

On je rekao da su teme današnjeg razgovora bile i mogućnost rješavanja problema oko uspostavljanja sertifikata za plasaman izvoza sjemena.

“Tu smo da popričamo kako rješiti problem uspostave sertifikata i doći što prije do toga, jer imam utisak da nismo krenuli uopšte, a mnogo je posla. To je nadležnost svih institucija naše zemlje”, rekao je Mikerević.

blank

Na prezentaciji u firmi “Poljoprivrednik” Derventa, obilasku terena sa sjemenskim usjevima, zasada lješnjika u Odžaku u Federaciji BiH, osim predstavnika Ministartva poljoprivrede, šumarstva i vodopriverde Republike Srpske, učestvovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH, Inspektorata, Kancelarije za zaštitu zdravlja.

Posavske novosti

 

blank