blank

Književni klub „Savovanje“ u Šamcu je svečanom akademijom obilјežio 45 godina rada.Na svečanosti u hotelu “Plaža” u Šamcu podijelјena su priznanja za doprinos radu ovog kluba.

Predsjednik Književnog kluba “Savovanje” Ilija Pavlović istakao je da je posebno priznanje dodijelјeno Milovanu Dujkoviću, koji je 1976. godine prisustvovao osnivačkoj skupštini.

blank
Dujković zbog narušenog zdravlјa nije prisustvovao današnjoj svečanosti, pa su priznanje počasnog člana preuzeli njegova kćerka Slađana i sin Boro.

Diplome su dodijelјene predsjedniku Skupštine opštine Simi Varadinoviću i novinaru Svetlani Pavlović, koji su dali veliki doprinos afirmaciji kluba, kulture, jezika i pisma srpskog naroda.

Predsjednik kluba Pavlović rekao je da književni klub “Savovanje” nije prestajao sa radom ni tokom velikih iskušenja, kao što su rat, poplave, ističući da su lјudi pisali i u rovovima i za vrijeme poplave.

blank
“Do sada smo objavili više od 170 knjiga svih žanrova, izdali Zbornik 2009. godine zajedno sa klubom “Jovan Dučić” iz Dervente, Zbornik 2010. godine zajedno sa klubom “Jovan Dučić” i klubom “Luča” iz Vlasenice. Ove godine izdali smo svoj vlastiti Zbornik u kome se vidi istorijska staza “Savovanja” od 1976. godine do danas”, kaže Pavlović.

On je podsjetio da je u Zborniku zastuplјeno 28 pisaca koji trenutno djeluju i stvaraju u “Savovanju”, ali i pisaca koji su stvarali ovaj klub, a koji nažalost nisu među živima.

blank
“Od 1976. godine ostali smo bez 16 naših članova, ali ostala su njihova djela i zahvalјujući njima, imamo čime da se ponosimo i nastavimo staze gdje su oni stali”, rekao je Pavlović i dodao da klub “Savovanje” trenutno ima 45 članova.

Potpredsjednik Skupštine opštine Jadranka Đukić, koja je u ime predsjednika Skupštine Sime Varadinovića primila diplomu, čestitala je 45 godina rada književnom klubu i zahvalila za priznanje u ime opštinske uprave.

“Ponosni smo što skoro pola vijeka imamo književni klub “Savovanje”, koji daje veliki doprinos stanovnicima opštine Šamac”, navela je ona.

blank

Današnjoj akademiji prisustvovali su gosti pjesnici iz Sombora, Vlasenice, Bijelјine, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Doboja, Dervente, Lopara, Bratunca, Rogatice, Prnjavora, Modriče, Brčkog, Štutgarta, Švajcarske.

Svetlana Pavlović

 

blank