blank

„Moja majka je boravila sedam mjeseci kod časnih sestara. One su se o njoj brinule kao o svom članu porodice. Ja sam svaki dan dolazila čak i po nekoliko puta, dopuštale su mi da budem s majkom stalno.

Svaku promjenu su mi prijavljivale, o svemu su me obavještavale, sarađivali smo i iz toga se izrodilo iskreno i duboko prijateljstvo. One su se brinule o mojoj majci kao što bih i ja, majka ih je mnogo voljela i vjerovala im.

Dugo su s njom pričale o svemu, o životu, prolaznosti kao i o odlasku. Majka je imala veliko povjerenje u njih, kao i ja“, priča Jasmina Radanović, čija je majka u najvećem životnom iskušenju, u vrijeme borbe sa opakom bolešću boravila kod sestara milosrdnica do kraja ovozemaljskog života.

Ona kaže da je od samog početka boravke njene majke kod časnih sestara znala da je u sigurnim rukama i da nikada tu pomoć neće zaboraviti.

blank
Ustupljena fotografija: Jasmina Radanović ( u sredini ) sa majkom u vrijeme boravka kod sestara milosrdnica, kao i drugi korisnici o kojima se vodi briga

„U tom teškom periodu bilo je i velikih zabrana i odlazaka u mjesta gdje su stariji, bolesni i nemoćni, ali one mi nijednom nisu onemogućile da budem s majkom. Moja porodica ih je veoma lijepo prihvatila i smatramo se iskrenim prijateljima.

Pomogle su mi u onom beznađu, nemoći i tuzi i nikad dok živim to neću i ne mogu zaboraviti. Sestre Zorislava, Mirjana i Augustina su neko ko pomaže svima nesebično, ali su jako skromne i ne žele da se o tome priča. A da pomažu i da se brinu o mnogima, to je istina“, dodaje Radanovićeva.

Milosrdna ljubav koja traje

 U Derventi je održana Svečana akademija, u prostorijama Napretkovog doma, gdje je obilježeno 150 godina od dolaska sestara milosrdnica u Derventu, gdje je priređen bogat kulturno- umjetnički program, uz kratku promociju onoga što su milosrdnica činile od samog dolaska u Derventu do današnjih dana.

Bile su to godine iskušenja, godine koje nisu bile lake. Uvijek je ljubav i poštovanje, pomaganje slabih i ugroženih postajalo živi izvor snage ili svjetlost koja ih je obasjavala u svima iskušenjima i rješavanju problema.

U svečanoj pozivnici za obilježavanje jubileja u Derventi je napisano da priča o milosrdnoj ljubavi proteže se od 1633. godine kada su apostoli kršćanske ljubavi, sv. Vinko i sv. Lujza de Marillac osnovale Družbu Kćeri Kršćanske Ljubavi u Parizu. Tada sestre preuzimaju rad i brigu za sve s margina društva, bolesne, napuštenu djecu, siromahe, stare osobe i zatvorenike.

Na poziv biskupa Haulika, 5. rujna 1845. godine dolazi prvi šest sestara u Zagreb. Još za vrijeme Turskog carstva sestre iz Zagreba dolaze u Bosnu, najprije u Sarajevo 1871. godine, a naredne godine dolaze u Derventu, Dolac, Banja Luku i Mostar. Njihovo djelovanje je bilo prožeto ljubavlju i služenjem siromasima i svima potrebnima.

Odmah po dolasku u Derventu sestre su osnovale osnovnu školu, nižu zanatsku školu, održavale satove glasovira, vodile Marijinu kongregaciju za djevojke iz grada i Društvo kršćanskog nauka za seoske djevojke koje nisu znale čitati i pisati. Rad u bolnici u Derventi sestre započinju 14. rujna 1929. godine i rade sve do 1992. godine.

Godine 1945. sestre milosrdnice ostaju bez svih svojih škola i pobjeda. Zabranjuje im se rad u školi, a u bolnici mogu ostati raditi samo u civilnom odijelu.

Na vrata dolazi sirotinja i traži pomoć

 Nakon rata devedesetih godina sestre su se vratile u Derventu, obnovile svoj devastiran samostan iz 2007. godine i s velikim žarom nastavile milosrdničko služenje.

O bogatom istorijatu na Svečanoj akademiji govorila je sestra milosrdnica Zorislava Katić, koja je istakla da su  od 24. lipnja 2007. godine nastavile svoje milosrdničko i samaritansko djelovanje u ovom kraju.

blank

„Odmah po dolasku sestre su se uključile u karitativno djelovanje u župi, kao i pomoć Župniku. Obilazeći veliki broj starih i nemoćnih uvidjele su da je nekima potrebno i više od samog dolaska. Stoga su ubrzo u svoj samostan prihvatile gospođu Maru Ereš, koja je bila socijalni slučaj i živjela u šumi u trošnoj kući.

Mara je ostala sa sestrama do kraja svog života. Osim ove starice, sestre su prizemlje svog samostana prilagodile za prihvat starih i nemoćnih gospođa, tako da danas skrbe o njima. U svojim mogućnostima sestre obilaze stare i nemoćne u cijelom ovom kraju.

Zahvaljujući Karitasu Vrhbosanske nadbiskupije, sestre obilaze i dalje stare i nemoćne i pomažu im. Svjedoci smo da svakog dana neko od sirotinje dođe na naša vrata i traži pomoć“, u obraćanju rekla je Katić, koja se zahvalila dragom Bogu i svim dobročiniteljima koji im pomažu da budu produžena ruka milosrdne ljubavi.

 Misa zahvalnica u župnoj crkvi sv. Jurja

U Subotu, 29. listopada, svečano je, u organizaciji derventskog sestarskog samostana Sv. Lujze, proslavljena 150. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Derventu. Svečanost ovog velikog i važnog jubileja bila je satkana od mise zahvalnice u župnoj crkvi sv. Jurja i akademije u Napretovu domu u Derventi. Na svečanosti misnoga slavlja pjevao je sestarski zbor, a misu je s derventskim dekanom fra Ivanom Marićem i derventskim župnikom vlč. Markom Sliškovićem te deset drugih svećenika predslavio fra Mirko Filipović, župnik župe Žeravac i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Derventa.

U propovijedi je prisutnu zajednicu vjernika i poštovatelja sestara milosrdnica pozvao na veliku zahvalnost Bogu koji je nadahnjivao i snažio velike ljude i žene da sudjeluju u životnoj realizaciji Isusove priče o milosrdnom Samarijancu, koji je zainteresiran za druge, žrtvuje svoje vrijeme i svoje znanje i imetak da pomogne nekome kome ne mora pomagati, koga ne poznaje, ali osjeća dužnost da pruži ruku pomoćnicu svome bližnjemu.

blank
Detalj sa Svečane akademija obilježavanja 150 godina postojanja
blank
Detalj sa Svečane akademija obilježavanja 150 godina postojanja

Svečanu akademiju u Napretkovu domu otvorio je pjesmom sestarski zbor, nakon čega su prisutne pozdravili poglavarica zajednice sestara milosrdnica u Bosni i Hercegovini s. Vinka Bilješko i derventski župnik vlč. Marko Slišković.

Sestra Zorislava Katić kratko je progovorila o povijesti djelovanja sestara milosrdnica u Derventi, a potom je sestrama u čast dvije prekrasne duhovne pjesme otpjevao derventski zbor penzionera pod ravnanjem mo Nade Vukičević Tolić.

blank
Nastup sestara milosrdnica na svečanoj akademiji u Derventi

Nakon dviju prigodnih recitacija u pohvalu radu derventskih sestara milosrdnica (profesorice Slavke Lončar i pjesnikinje Slavice Mamić) priredbu je okončao sestarski zbor himnom Majci Divnoj, zaštitnici njihove redovničke zajednice (provincije).

Slavlje je nastavljeno u podrumskoj dvorani Napretkova doma, gdje je za goste priređena mala zakuska, ali i izložba fotografija i dokumenata iz povijesti života i djelovanja sestara milosrdnica u Derventi.

Posavske novosti/ Nenad Simić

 

blank

“Izradu ovog teksta/videa/radijske reportaže/sadržaja podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta/videa/radijske reportaže/sadržaja ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

 

blank