blank

U Brodu je danas na gradskom groblju molitvom za 89 srpskih civila i boraca čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice otkrivene nakon oslobođenja ove opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

blank

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić izjavio je nakon pomena srpskim žrtvama u ovoj opštini da ni nakon 30 godina još ne može da shvatiti zašto je neko morao da čini takve gnusne zločine nad Srbima, učinjene od dojučerašnjih komšija.

“Činjenica je i nakon 30 godina da je bilo u planu da se cijeli grad pretvori u jedan logor, a bilo je 10 logora na području opštine Brod, i izuzetno velik broj civilnih žrtava”, rekao je Vidić nakon pomena za 89 srpskih civila i boraca čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice otkrivene nakon oslobođenja ove opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naglasio da o zločinima nad Srbima u Brodu svjedoči i ova masovna grobnica, ističući da se to ne smije zaboraviti i treba prenositi mlađim generacijama da se takve stvari ne bi ponavljale u budućnosti.

blank

Ružica Jeftić, majka Miroslava za čijim se posmrtnim ostacima još traga, kaže da je bolan svaki dolazak na gradsko groblje.

“Kada je ova grobnica otvarana 1993. godine svaki treći dan sam dolazila ovdje kada je bilo iskopavanje. Lično sam suočila se sa doktorom Stankovićem. Tražili smo ga i nismo ništa našli”, rekla je Jeftićeva.

Ona kaže da je nakon toga sa suprugom i dvoje djece dala krv na analizu i nakon 27 godina pozvani su u Banjaluku, gdje su identifikovali njegovu donju vilicu.

“Suprug je otišao tamo, preuzeli smo donju vilicu i dostojno sahranili 20. jula 2019. Godine. Od tada tragamo za drugim posmrtnim ostacima i živimo u nadi da ćemo još nešto pronaći”, dodaje Jeftićeva.

blank

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da je ovo bila najveća masovna grobnica u Brodu, ali i na prostoru Republike Srpske, iz koje je ekshumirano 89 žrtva iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, uglavnom civila, a pronađeno je i mladih vojnika koji su bili na odsluženju vojnog roka.

On je dodao da je masovna grobnica na gradskom groblju samo jedna od sedam koliko su pronašli nakon oslobođenja Broda.

“Ova masovna grobnica je posledica okupacija Broda od maja do oktobra 1992. godine, a, osim masovnih grobnica, bilo je 10 logora. Više od 2.000 Srba je prošlo kroz logore i to Brođana, Dervenćana, iz Odžaka i Modriče. Još niko nije procesuiran za zločine koji su počinjeni, ali kažemo pravda je spora i dostižna”, rekao je Vidić.

On je izrazio nadu da će roditelji i rodbina ovih stradalnika dočekati i doživjeti da se procesuiraju svi koji su činili zločine.

blank

Protojerej-stavrofor Željko Teofilović služio je pomen kraj spomen-ploče na gradskom groblju, na mjestu pronalaska masovne grobnice.

Vijence i cvijeće položio je načelnik opštine Brod Zoran Vidić, delegacija opštinske Boračke organizacije i Organizacija za traženje nestalih opštine Brod.

blank

blank

Prema podacima Boračke organizacije Brod, u masovnoj grobnici na gradskom groblju, nakon oslobođenja ove opštine pronađeno je 89 tijela ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika JNA.

Prva ekshumacija urađena je od 26. aprila do 14. maja 1993. godine, kada su identifikovana 44 tijela.

Iz masovne grobnice nisu identifikovana 44 tijela koja su bila sahranjena na gradskom groblju sa oznakom “NN”, a nešto kasnije ponovo su ekshumirana i prevezena u grobnicu u Banjaluku.

U martu 2000. godine, na mjestu masovne grobnice, Boračka organizacija Brod postavila je spomen-ploču.

Pomen je služen u skladu sa Kalendarom obilježavanja značajnih događaja, datuma i parastosa u Republici Srpskoj i opštini Brod u 2022. godini. 

PN

blank