blank

U Posavini je tokom ljeta 2020. i nakon velikog interesovanja javnosti i uspješne realizacije prve dvije faze od donatora je odobren i treći projekat obnove vlažnih pašnjaka i livada sada na području Odžaka.

blank

Tokom jula nastavljene su i završne aktivnosti u Šamcu na izgradnji objekta za stoku, ograda i pojilišta na imanju poznatog šamačkog poljoprivrednika Čedmoria Borojevića koji je jedan od kooperanata u ovom projektu u Posavini.

-Na ovaj korak odlučio sam se iz razloga što dugujemo prirodi koja nam je dala toliko i stvorila uslove za usješnu poljoprivrednu proizvodnju na ovim prostorima. Ovo vraćanje prirodi radimo jer nam je očuvanje tradicionalnog privređivanja važno i za unaprijeđenje i razvoj sadašnje proizvodnje. Vrijedni geni i rase sadržani su u ovom tradicionalnom načinu uzgoja stoke i na ograničenim površinama ih svakako treba očuvati, kaže Borojević.

Na području Odžaka kooperant u projektu je veterinar Marko Majić, koji je u projektu sa nešto većim fondom komercijalnih rasa stoke poput simentalca, ali će se stoka držati na tradicionalan način u sistemu krava-tele na posavskim pašnjacima.

Jovica Sjenčić iz Ekoloških istraživanja i zaštite životne sredine ističe da je cilj projekta očuvanje vlažnih pašnjaka u Posavini u opštinama Šamac, Domaljevac i Odžak, kao i sprječavanje zarastanja invazvinom vegetacijom i očuvanje autohtonih vrsta biljaka i životinja na pašnjacima.

blank

blank
Obnova pašnjaka i livada u Posavini 

Projekat partnerski realizuju udruženja “Naše ptice” i “Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta” iz Sarajeva i Banjaluke, a finansira njemačka fondacija Euronatur.

blank
Posavina, pašnjaci i livade … 

Kroz projekat je do sad obnovljeno preko 15 ha površine pašnjaka, nabavljeno 15 grla stoke i autohtonih rasa 10 junica podoloaca, izgrađena ograda, objekti za stoku, iskopano preko 10  pojilišta koja su ujedno i staništa flore i faune vlažnih područja.

 

blank