blank

U povodu Dana opštine Šamac, 15. aprila predstavnici Opštine Šamac i Boračke organizacije položili vijence na centralni spomenik palim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja, a nakon toga uz poštovanje epidemioloških mjera u prostorijama Srpske pravoslavne crkve, Starom satu održana svečanost na kojoj su dodijelјena priznanja istaknutim pojedincima i ustanovama za 2020. godinu.

Načelnik opštine Đorđe Milićević je rekao da Dan opštine obilјežavaju u nešto drugačijem formatu nego ranijih godina, te podsjetio da se ime opštine prvi put pominje 1725. godine, a neka sela poput Obudovca i Slatine još u 16. vijeku, što govori o tradiciji živlјenja u Posavini.
On je istakao da mlade generacije moraju znati da je Šamac bio jedan od prvih gradova sa uređenom infrastrukturom i arhitekturom.

blank
Dan opštine Šamac, svečanost 

„Opštinski menadžment se trudio u proteklih četiri  godine  da realizuje, iako oskudnim finansijskim sredstvima  značajne infrastrukturne objekte u svim mjesnim zajednicama i gradskom jezgru. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji mi ćemo istrajati na putu da završimo određene infrastrukturne radove u Šamcu“, kaže Milićević.

On je dodao da ostaje podrška polјoprivredi, privredi, podrška socijalnim kategorijama i druge našle svoje mjesto u Budžetu.

„Poručujem građanima da ćemo u narednom periodu u dijelu privrede uprkos pandemiji imati određene  proizvodne kapacitete. Siguran sam da će to dodatno osnažiti opštinu Šamac“, kaže Milićević.

Milićević je najavio da će u narednih mjesec ili dva zajedno sa građanima u mjesnim zajednicama Batkuša i Obudovac realizovati određene projekte, proširiti vodovodnu mrežu na područje mjesnih zajednica Lugovi i Novo Selo, a neće izostati ni podrška polјoprivredi.
Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović rekao je da su danas upriličili svečanost u prostorijama Srpske pravoslavne crkve koje su dobili na korištenje, te dodijelili priznanja uz poštovanje epidemioloških mjera.

blank
Šamac, polaganje vijenaca

Predstavnik Savjeta mjesne zajednice Obudovac Dragan Mitrović zahvalio je Opštinskoj upravi što je prepoznala inicijativu i potrebu za realizacijom značajnih projekata u Obudovcu, a pored ostalih, riječ je o stavlјanju u funkciju Vatrogasnog doma, uređenju centra i izgradnji vrtića.

„Ova Povelјa je zahvalnost svim građanima Mjesne zajednice Obudovac koji su dali podršku Savjetu Mjesne zajednice da realizuje sa opštinom projekte“, kaže Mitrović.
Povodom Dana opštine Šamac skupština opštine dodijelila je priznanja, povelјu, tri plakete i pet pohvala.

Najviši oblik javnog priznanja u opštini za 2020 godinu, Povelјa dodijelјena je Mjesnoj zajednici Obudovac zbog izuzetnih zasluga i rezultata ostvarenih u dužem vremenskom periodu, a koji doprinose ukupnom razvoju i napretku  opštine, a posebno doprinosa u realizaciji infrastrukturnih projekata u mjesnoj zajednici.

Plaketa je dodijelјena protojereju stavroforu iz Šamca Jovi Lakiću za izuzetan razvoj opštine kroz svoj nesebičan dugogodišnji rad i zalaganje i učinjena djela koja zaslužuju opšte priznanje i poštovanje.

Đorđi Kojiću iz Obudovca vlasniku firme „Brčko Gas“ za doprinos u humanitarnim i dobrotvornim akcijama, ispolјenu solidarnost i druga djela humanitarnog značaja.
„Ekomed“ d.o.o. iz Crkvine za rezultate u privređivanju, osvajanju novih tehnologija i tehničkih unapređenja.

Pohvale su dodijelјene JZU „Dom zdravlјa“ Šamac za požrtvovanje u borbi sa epidemijom korona virusa i nesebičnog požrtvovanja u spasavanju stanovništva od zaražavanja.
Plesni studio „Princess“ za uspjeh u radu kroz višegodišnju organizaciju i učešće u brojnim kulturnim i humanitarnim manifestacijama i značajan doprinos razvoju kulturnog života na području opštine Šamac.

Zoranu Zoranoviću – posthumno za istaknuti društveni rad i doprinos razvoju sporta na području opštine Šamac.

Građevinskom odboru za izgradnju  kapele u Trnjaku zbog stvaranja ambijenta koji doprinosi pobolјšanju uslova života povratnika na tom području.

Stanislavu Milovanoviću iz Šamca  za istaknuti doprinos u humanitarnim i dobrotvornim akcijama i ispolјenu solidarnost.

Svetlana Pavlović

 

blank