OBILЈEŽENO 29 GODINA OD OSNIVANJA DRUGE POSAVSKE BRIGADE

0
273
blank
blank

Dan Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo više od 7.000 boraca, od kojih 494 nisu dočekala kraj rata, a 1.220 ih je ranjeno, obilјežen je u Šamcu, gdje je služen parastos i položeni vijenci kod centralnog spomenika.

Vijence su položili predstavnici Opštinske boračke organizacije, Opštinske uprave i Druge posavske brigade.

blank

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović rekao je novinarima da se, obilјežavajući Dan Druge posavske brigade, prisjećaju svih boraca koji su učestvovali u oslobađanju ovih prostora i odbrani Republike Srpske.

On je podsjetio da je Druga posavska brigada formirana 17. maja 1992. godine kao naslјednik 17. taktičke grupe, a ovaj dan obilјežava se od 1994.

blank
“Postojale su mnoge opasnosti sa kojima smo se susretali. Izborili smo se, ali u toj borbi 494 naša saborca nisu dočekala kraj rata. Imali smo 1.220 ranjenih i to je ukupan doprinos Druge posavske brigade za odbranu dijela Republike Srpske, žile kucavice koja je povezala istok i zapad Srpske i Srbije”, rekao je Zoranović i podsjetio da je kroz ovu brigadu prošlo više od 7.000 boraca.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević istakao je da je dan na koji se obilјežava formiranje Druge posavske brigade sudbonosan za srpski narod Posavine u sudbonosnim devedesetim godinama.

Milićević je rekao da se danas odaje pošta svima koji su dali živote za Republiku Srpsku i Posavinu i šalјe jasna poruka iz Posavine i slobodarskog Šamca da je Šamac dao značajan doprinos za opstanak Srpske.

“Šamac je bio jedan od prvih slobodnih gradova u Republici Srpskoj i dao značajan doprinos oslobađanju susjednih gradova na području Posavine i Srpske. Hoću da vjerujem da ove žrtve koje su pale nisu uzaludno pale i da će pokolјenja koja su pred nama cijeniti žrtve svih palih boraca i njihovih porodica. Hoću da vjerujem da će jučerašnja, današnja i sutrašnja vlast voditi mnogo više računa o kategorijama koje su dale život za odbranu Republike Srpske”, poručio je Milićević.

Nakon Parastosa i polaganja vijenaca svi prisutni su posjetili Spomen sobu.

Svetlana Pavlović

 

blank