blank

Nјegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao obnovlјeni  dio Hram Svetog Save u Gornjoj Slatini, a obilјeženo je i pola vijeka od prvog osveštanja hrama.

Episkop Fotije je u besjedi pozvao vjernike na jedinstvo i vjeru u Boga.

Vladika je rekao da je je hram u Gornjoj Slatini građen u teško vrijeme komunizma, te pohvalio narod ovog kraja za to kako je podizao crkvu.

Gornjoslatinski sveštenik Dragan Pavlović rekao je da je u toku ove godine, uz blagoslov vladike Fotija, generalno obnovlјena unutrašnjost Hrama Svetog Save u Gornjoj Slatini.

blank

“Gradnja Hrama Svetog Save počela je 1965. godine i trajala je do 8. avgusta 1971. godine, kada hram osvještao tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski, blažnopočivši vladika Longin”, naveo je sveštenik Pavlović.

Zaslužnim pojedincima i institucijama, koje su u proteklom periodu pomagali obnovu hrama, danas su dodijelјene arhijerijske gramate – opštini Šamac, Savi Bosiću, Vojislavu Mokriću, crkveno-upravnom odboru u Gornjoj Slatini.

U ime opštine Šamac, arhijerijsku gramatu primila je načelnik opštinskog Odjelјenja za stambeno-komunalne poslove i urbanizam Vedrana Mihalјić, koja je istakla da je ovo velika čast na dan kada Hram u Gornjoj Slatini obilјežava 50 godina od osveštanja.

“Opština Šamac posebnu pažnju posvećuje crkvenim zajednicama i nastojimo da u skladu sa svojim mogućnostima učestvujemo u svim njihovim aktivnostima i projektima koje provode”, dodala je Mihalјićeva.

Za kuma obnovlјenog hrama izabran je Nikola Nedić iz Gornje Slatine.

Svetlana Pavlović

 

blank