blank

Objekat Osnovne škole „Nikola Tesla“,koji je oštećen u zemljotresu krajem decembra prošle godine, trebalo bi da bude rekonstruisan, zaključeno je to juče na sastanku načelnika opštine Milorada Simića sa pomoćnikom ministra prosvjete Republike Srpske Natašom Cvijanović i predstavnicima Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Aktiva direktora dobojske regije Elvira Miljić, direktor OŠ „Nikola Tesla“ Ljubiša Đurić i članovi opštinske komisije koja je dala mišljenje o stabilnosti objekta poslije zemljotresa, a čije mišljenje je potvrdila i komisija Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Republike Srpske.

Obje komisije su dale mišljenje da je objekat trenutno stabilan ali za neka seizmička dešavanja višeg nivoa ne može se preuzeti odgovornost za stabilnost objekta.

„Кada je utvrđeno da se radi o oštećenju formirao sam komisiju odnosno jedan relevantan tim na čelu sa ozbiljnim statičarem koji su pregledali objekat i dali svoje mišljenje.Međutim Ministarstvo nije prihvatilo taj nalaz misleći da nismo dovoljno ovlašćeni da damo svoje mišljenje u konačnoj odluci. Iz Direkcije za obnovu nisu ništa promijenili mišljenje u odnosu na mišljenje naše komisije.Ova škola danas može funkcionisati ali nije seizmički obezbijeđena. Ona je rađena na stari način pa svaki jači zemljotres može postati opasnost za hiljadu duša, negdje preko osamsto djece i preko stotinu radnika .I ne postoji struka koja će garantovati da u nekom ovom zemljotresu neće doći do nemilih slučajeva“, rekao je načelnik Simić te pojasnio da Derventa nema priliku da gradi novu školu s obzirom da za to ne postoji dobar lokalitet.

blank

„Кada smo ukrstili sva razmišljanja složili smo se da ćemo svoje mišljenje dati Ministarstvu i Direkciji za obnovu i izgradnju. Da li na sreću ili žalost ali najoptimalnije rješenje je da se počne raditi dokumentacija za adaptaciju postojeće škole.Ona je hendikepirana što nema igrališta ali kada uzmemo sve za i protiv ovo je i najoptimalnije i najbrže rješenje jer svaki drugi lokalitet iziskuje mnogo više para, proizvodi nažalost nezadovoljstvo velikog broja građana. Imamo lokalitete kod Ukrine koje je plavno područje pa prema industrijskoj zoni ,zatim lokalitet na kojem je nekad bilo igralište učiteljske škole i osnovnih škola gdje je teren podložan klizanju odnosno predstavlja potencijalno klizište. Najvjerovatnije da ćemo u roku dan-dva poslati svoje mišljenje i krenuti u izradu dokumentacije i iznalaženju novaca. Pomoćnik ministra je to prihvatila kao i gospoda iz struke iz Direkcije su se složili da je to najoptimalnije rješenje“, istakao je Simić.

Direktor škole Ljubiša Đurić je naglasio da organizovanje nastave predstavlja problem jer se ona odvija u popodnevnim časovima odnosno u drugoj smjeni i traje do pola osam što je otežavajuća okolnost i za đake i roditelje i nastavnike. „Škola je zbog oštećenja postala neuslovna.Nastavu trenutno izvodimo u tri ustanove, prvi razredi pohađaju nastavu u OŠ „19.april“, od drugog do devetog razreda pohađaju nastavu u srednjoškolskom centru, a učenici specijalnog odjeljenja u Centru „Budućnost“,rekao je Đurić.

Izvor: Opština Derventa 

 

blank