blank

Predsjednik Fondacije “Za porodicu” Dragan Dakić i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević danas su za 138 porodica sa područja ove opštine podijelili “Ponosne kartice RS” koje će moći koristiti prilikom kupovine roba i usluga kod budućih partnera sa ovog područja, a i širom RS čime je i počela realizacija projekta “Prijatelјi porodice” namjenjen kao podrška porodicama sa troje i više djece.

Predsjednik Fondacije “Za porodicu” Dragan Dakić kaže da projekat dolazi kao dopuna svih mjera koje je opština Šamac već provodi poslednjih godina.
blank

“U projekat su se već uklјučili partneri iz oblasti zdravstvene zaštite, oblasti tekućeg održavanja domaćinstva, a u najavi je i bijela tehnika i računarska oprema. To je dobro za početak  projekta, jer mi praktično danas prvi dan počinjemo jednu novu praksu u opštine da privrednici  i mi kao Fondacija svi zajedno podržavamo porodice sa troje i više djece nstojeći da im olakšamo ekonomski teret u podizanju budućnosti RS”, kaže Dakić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da ga raduje što su za mjesec i po dana od kada su opština Šamac i Fondacija “Za porodicu” potpisali Ugovor o zajedničkoj realizaciji  projekta pod nazivom “Prijatelјi porodice” uklјučio značajan broj privrednika sa ovog područja, te da to nije konačan broj.

“Dakle u toj tripartitnoj komunikaciji između porodica, privrede i opštine u korist svih porodica sa troje i više djece, u korist pronatalitetne politike u RS ovaj projekat je dobio snažnu podršku na ovom području i nastavlјamo dalјe. Zadatak opštine kroz ovaj projekat jeste dodatno animiranje privrednika kako bi što veće benefite ostvarile porodice sa troje i više djece na kojima ostaje budućnost RS”, kaže Milićević.

On dodaje da je ovo nastavak mjera koje je opština Šamac čini u protekle tri godine, a koje daju podršku porodici.
blank

“U protekle tri godine svaki prvačić koji se upisuje u školu dobija jednokratnu pomoć od 100 KM, ove godine je to 150 KM. Sve porodice sa četvoro i više djece od ove godine dobivaju po 150 KM svaki mjesec, a do sada je to bilo 100 KM. Dajemo jednokratno za rođenje prvog, drugog, trećeg, četvrtog djeteta podršku od 100 do 1.000 KM. Iako Zakonom nije definisano plaćamo prevoz osnovaca i jedno polugodište srednjoškolaca. Putem javnog poziva dajemo podršku vantjelesnoj oplodnji mladim bračnim parovima koji imaju problem, stipendije i drugo. Nastavlјamo sa ponosnom karticom danas”, kaže Milićević.

Vlasnik firme „Zenit“ koja se bavi trgovinom građevinskog materijala Veselin Blagojević kaže da je ovo porodična firma koja preferira porodicu i porodične vrijednosti, te su se iz tog razloga odlučili da  u prvom koraku odobre maržu za porodice sa troje i više djece od 5 odsto uz nadu da će se to proširiti.

Majka tri dječaka Kovilјka Marković zahvalila se svima na realizaciji projekta, te istakla da će im ponosna kartica značiti mnogo i da je to konkretna pomoć koja im svima treba pri kupovini.

Svetlana Pavlović

 

blank