PROMOVISANA KNJIGA “KRVAVA GRANICA” O NEPORAŽENIM HEROJIMA

0
102
blank
blank

Knjiga “Krvava granica”, koja predstavlja autentično svjedočenje o borbama na Košarama potpukovnika u penziji Dragutina Dimčevskog, čovjeka koji ima status srpskog heroja sa Košara, predstavljena je u Brodu.

Dimčevski je rekao da su se, nakon donošenja Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti i Kumanovskog sporazuma, sve jedinice sa teritorije Kosova i Metohija povukle u unutrašnjost Srbije i to neporažene.

blank

“Nakon povlačenja moja jedinica-bataljon dobija naređenje da se rasformira jer ne obezbeđuje svoj dio granice prema Albaniji i Đakovici. To nam u početku nije bilo baš drago, a kako je vreme prolazilo i moj bataljon odlazi u zaborav. To mi je teško palo jer bataljon je podnio najveći teret 1998. i 1999. godine”, izjavio je novinarima Dimčevski.

On je rekao da je razmišljao da na papir stavi sjećanje na sve događaje iz tog vremena i da podigne spomen-obilježje onima koji su živote dali u odbrani otadžbine.

“Vodio sam ratni dnevnik tokom NATO agresije, a posebno nakon kopnene agresije 9. aprila na Košarama, jer sam 67 dana bio sa svojim borcima potezu karaule-Košare, gde sam i komandovao. Podatke sam uzimao od svojih potčinjenih vojnika i starešina”, rekao je Dimčevski.

Prema njegovim riječima, Brod je 15. mjesto u kojem se održava promocija knjige, koja je predstavljena i lani na Sajmu knjiga, a drago mu je da je za nju zainteresovan veliki broj mladih.

“Bitka na Košarama jedna je od najtežih i najdužih, vođena od 9. aprila do 14. juna 1999. godine. U 53. graničnom bataljonu 1998. i 1999. godine poginulo je ukupno 55 boraca i starješina, a sa drugim jedinicama koje su učestvovale taj broj je 108”, rekao je Dimčevski.

blank

Brigadni general u penziji Zoran Lubura istakao je vrijednost knjige u kojoj je autor prenio svoje utiske i doživljaje dešavanja na Košarama i koji je podigao svojevrsni spomenik svom 53. graničnom bataljonu.

On je istakao da je Dimčevski knjigom ukazao počast i poštovanje svima koji su dali život za slobodu, a i zahvalnost onima koji su učestvovali u bici, a živi i zdravi se vratili kući.

“Tu je i jedno kazivanje neposrednih učesnika događaja. Predstavljanjem knjige pokušavamo da otrgnemo od zaborava i prenesemo na mlađe generacije kako se čuva i njeguje sloboda, ali i izražava zahvalnost svima koji su dali doprinos u odbrani države i otadžbine”, rekao je Lubura.

Lubura je napomenuo a je cilj svih promocija da se sačuva nacionalno dostojanstvo i identitet, te da mladi shvate da je neko krvavo branio ono što su naslijedili – slobodu u kojoj uživaju.

On smatra da se kod mladih budi nacionalna svijest što mu je jako drago i, kako kaže, sebe daje nesebično za sve to.

“To je bila otvorena agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, napad kopnenim snagama uz podršku avijacije, ali naš vojnik kroz istoriju je pokazao da umije i zna da brani otadžbinu i ni u jednom trenutku ne razmišlja o svom životu, već kako da sačuva poslednji pedalj zemlje. To su bili mladi koji su primili prvi udar neprijatelja i nisu se ni u jednom trenutku pokolebali, dali su zakletvu”, rekao je Lubura.

blank

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je ta organizacija u saradnji sa SUBNOR-om iz Vranja i Narodnom bibliotekom “Branko Ćopić” organizovala promociju ove knjige u Brodu.

“Prilikom parastosa na Unci, gdje je bio Vranjski bataljon 1992. godine, dogovorili smo predstavljanje knjige u Brodu. Sutra će biti potpisan i memorandum između Boračke i SUBNOR-a Vranje. Grad Vranje i opština Brod su prije nekoliko godina potpisali bratimljenje, a sada je ostalo na nama koji smo bili inicijatori svega toga”, rekao je Vidić.

Promocija je održana u prostorijama Skupštinske sale u Brodu.

Nenad Simić/Posavske novosti 

blank