blank

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić posjetila je danas Osnovnu školu “19. april” Derventa gdje je uručila računarsku opremu i priručnike ovoj i školi “Nikola Tesla”.

“Uručili smo računarsku opremu i priručnike u smislu potreba unapređenja procesa rada u školama, vođenja pedagoške dokumentacije, e–dnevnika, korišćenje digitalnih udžbeničkih sadržaja u samoj učionici, odnosno sve ono što je potrebno za jedan modernizovan način vođenja nastave u 21. vijeku”, rekla je Trivićeva novinarima.

blank

Ona dodaje da je pandemija virusa korona pokazala da je klasičan pristup vođenju nastave uz upotrebu novih tehnologija najbolje rješenje kako bi učenike pripremili za sve ono što ih očekuje u daljem rastu i razvoju, uz sticanje znanja.

“U narednom vremenu nastavićemo sa obukama naših zaposlenih, gdje ćemo u sistem cjeloživotog učenja uključiti sve naše nastavnike i saradnike radi osposobljavanja za primjenu izvođenja metodologije nastave u savremenim okvirima, da imamo interaktivan proces, da učenici stiču saznanja na kritičan način, da ih osposobimo kako da uče i da najbolje usvajaju znanja”, dodala je Trivićeva.

Prema njenim riječima reformski proces je proces kontinuiteta i ovo je samo jedan od neophodnih koraka koji teže unapređenju tog sistema, uz osposobljen stručni kadar, naše nastavnike i stručne saradnike.

blank

Direktor OŠ “19. april” Derventa Elvira Miljić izrazila je zahvalnost Trivićevoj za posjetu i istakla da je povod izuzetno značajan za sve nastavnike, a da se događa u okviru projekta opremanje vaspitno-obrazovnih institucija računarskom opremom.

“Sve će dobro doći nastavnicima jer će olakšati unošenje ocjena u elektronski dnevnik, ali i vođenje kompletne pedagoške dokumentacije, te korišćenje u nastavnom procesu i vannastavnim aktivnostima. Do sada su se nastavnici kada je u pitanju vođenje pedagoške dokumentacije snalazili na jednom računaru u školi ili putem telefona”, kaže Miljićeva.

Direktor OŠ “Nikola Tesla” LJubiša Đurić ističe da učenici ove škole nastavu pohađaju u četiri različite ustanove i da će rekonstrukcija i završetak škole umnogome olakšati posao upravi škole, nastavnicima, roditeljima, učenicima, jer će se sve odvijati na jednom mjestu, kao što je bila praksa ranije.

blank

Učiteljica Nataša Plavšić zahvalila je u ime učitelja i nastavnog osoblja za donaciju.

“Do sada smo od kuće donosili laptope, koristili mobilne telefone, na odmoru trčali da dođemo do mreže da unesemo ocjene i ovo će nam mnogo značiti”, izjavila je Plavšićeva.

U nastavku posjete Derventi Trivićeva je posjetila Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin” gdje je prisustvovala manifestaciji organizovanoj povodom završetka projekta “Hajtek trening centar”.

blank

Trivićeva kaže da se u srednjoj školi završava projekat dokvalifikacije i prekvalifikacije odraslih, odnosno obrazovanja, koji je imao za cilj da osposobi sve one koji žele da konkurišu na tržište rada, što je potrebno samoj privredi u Derventi, da se obuče, steknu saznanja i da mogu biti raspoloživi tržištu rada.

U ovoj školi je dugotrajna saradnja sa privrednom, odnosno privrednicima koji su osposobili ovaj ce-en-ce centar, koji pored obrazovanja odraslih ima za cilj i da obuči učenike na praktičnoj nastavi.

“Dio učenika pohađa nastavu i kod poslodavca. To je rezultat dualnog obrazovanja sa kojim smo počeli prije tri godine”, izjavila je Trivićeva.

Ona je dodala sa su u kontaktu sa poslovnom zajednicom i privrednicima i da je dogovoren jedan sastanak na kojem će razgovarati sa privrednim subjektima koliko su spremni da učenike koji završavaju školu nakon dualnog obrazovanja i zaposle.

Direktor Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” Gordana Asentić ističe da se u ovoj školi odvijala dokvalifikacija kadrova za potrebe tržišta rada i opremanje resursnog centra koje je škola radila u saradnji sa USAID-om.

“Veoma smo zahvalni USAID-u na saradnji i vjerujemo da će biti ista i u narednom vremenu. Kroz projekat je obučeno 70 kandidata, dokvalifikovano na rad sa inženjerskim disciplinama. Opremljen je resursni centar dodatnim alatima koji su potrebni za izvođenje praktične nastave učenika dvije srednje škole”, kaže Asentićeva.

Ona dodaje da je i lokalna zajednica prije nekoliko godina uvidjela potrebu povezivanja privrede i škola i opremila resursni centar, odakle sada učenici izlaze spremni za tržište rada.

“Projekat je trajao šest mjeseci i kandidati su obučavani u tri ciklusa”, dodala je Asentićeva.

blank

Direktor USAID-ovog “Vam projekta” Fuad Ćuričić ističe da je projekat trajao od ljeta 2017. i da je škola u Derventi jedan od 83 u BiH korisnik granta za pomoć za obuku i treniranje radne snage u sektorima metal, drvo, tekstil i AJSTI tehnologije.

“Zadovoljni samo saradnjom obrazovnog sektora sa lokalnom privredom i to škola treba da nastavi da radi uz pomoć lokalne zajednice i drugih organa vlasti”, rekao je Ćuričić.

Trivićeva je danas razgovarala sa gradonačelnikom Dervente Miloradom Simićem, njegovim saradnicima i direktorima škola u zgradi Gradske uprave.

PN

blank