blank

U naselju Unka kod Broda danas je služen pomen srpskim borcima i civilnim žrtvama poginulim u odbrani i oslobađanju ove opštine tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić rekao je da se danas u Unci obilježava 30 godina slobode i odaje počast poginulima.

blank

“Republika Srpska je puna ovakvih mjesta, a Unka je za opštinu Brod jedno od značajnih mjesta koja čuvaju uspomenu na teške dane 1992. godine, početak rata u tadašnjoj BiH i agresije Hrvatske vojske na ovaj prostor, zatvaranje koridora i sve ono što nije bilo lijepo tih godina”, izjavo je novinarima Kokić.

On je naveo da je ovo dan sjećanja na sve poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, ali i mlade vojnike JNA koji su se zatekli na ovom prostoru, a napustili su ga po dogovoru 15. maja.

“Ovo pominjem s razlogom jer je ta jedinica pomogla da srpski narod ne padne u potpuno okruženje, da ne završe kao Srbi iz Odžaka. Ovo pokazuje jedinstvo Srbije i Republike Srpske i nadam se da će tako ostati”, istakao je Kokić.

Pomen je služen za poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja mjesne zajednice Unka, zatim iz Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa i drugih brigada Vojske Republike Srpske koji su pali prilikom oslobađanja Broda, kao i za pripadnike JNA – Vojne pošte Vranje koji su poginuli u aprilu i maju 1992. godine na području Broda.

blank

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić kaže da su u svim mjesnim zajednicama u Brodu izgrađena spomen-obilježja u znak sjećanja na stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Naša je obaveza da obilježavamo značajne datume i da posjećujemo ova mjesta. Mislim da smo mi u Brodu dorasli tom zadatku”, istakao je Vidić.

blank

Prema podacima Boračke organizacije opštine Brod, šest pripadnika Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske poginulo je od 15. do 21. avgusta 1992. godine u operaciji za oslobođenje Broda.

Iz Boračke organizacije navode da je na ovim prostorima u aprilu i maju 1992. godine poginulo 30 pripadnika Vojne pošte 7036/4 Vranje i jedan otac mladog vojnika koji je došao iz Srbije da traži sina, te sedam boraca iz Unke.

blank

U ime SUBNOR-a Srbije i rukovodstva grada Vranja prisutnima se obratio predsjednik SUBNOR-a Vranje Zoran Lubura.

“Svaki put, bez obzira na to koliko je godina prošlo, doživim posebno osećanje kada dođem na ovaj prostor koje me seća na tragično vreme, događanja koja su plaćena ljudskim životima, ali i sećanje na ponos mladih ljudi koji živote položiše za odbranu ovog kraja i Republike Srpske”, rekao je Lubura.

On kaže da ni nakon 30 godina nisu izbledjela sjećanja na ove događaje.

“Zato smo tu da se setimo, pomenemo i poklonimo poginulim junacima, da nikada ne zaboravimo ono što su dali, a dali su živote. Treba da negujemo ovu tradiciju, jer ko ne poštuje, ne može se nadati nekoj svetloj budućnosti”, rekao je Lubura.

On je zahvalio rukovodstvu opštine Brod i Boračkoj organizaciji na dočeku i organizaciji pomen-parastosa u Unci.

“Oni čine sve da nikada ne zaboravimo i da ta zahvalnost prema žrtvama koje su date za slobodu u nama ne utihne, da se prenosi na naredna pokolenja, da bude svetionik koji vodi u svetlu budućnost srpskog naroda”, rekao je Lubura.

Boračka organizacija je sinoć upriličila doček za delegaciju iz Vranja i Surdulice. U delegaciji su preživjeli saborci, bivši vojnici JNA iz više gradova Srbije i saborac iz Crne Gore, a svi zajedno su prisustvovali pomenu u Unci kraj spomen-obilježja poginulim borcima Unke, Prvog bataljona Vojne policije i mladih vojnika JNA.

blank

Vijence i cvijeće ispred spomen-obilježja položile su porodice poginulih boraca i civilnih žrtava rata, načelnik opštine Brod Zoran Vidić, delegacije gradova iz Srbije, Boračke organizacije Brod, Mjesne boračke organizacije Unka, kao i drugih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Organizatori obilježavanja bili su opština Brod, opštinska i mjesna boračka organizacija, te mjesna zajednica Unka.

Posavske novosti

blank