blank

Kod spomen-obilježja u Barici kod Broda danas je služen pomen poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja ove mjesne zajednice, kao i Kozarske Dubice, Oštre Luke i drugih opština, koji su učestovali u vojnim opracijama za oslobođenje Broda.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić rekao je u izjavi za Posavske novosti da su u Barici i Kostrešu vođene teške borbe za oslobođenje Broda i izlazak na sjevernu granicu Republike Srpske, te da je mnogo vojnika izgubilo živote.

“Poslije će se pokazati da su borbe bile žestoke radi sakrivanja zločina koji su se desili u Brodu. Po oslobođenju je zatečena masovna grobnica, logor u srednjoj školi i robnoj kući, kao i mnoga druga stratišta, da ne spominjem materijalnu štetu i pljačku naroda koje je pravila okupatorska vojska”, dodao je Kokić.

blank

Sa područja Barice poginulo je 10 boraca, iz Kozarske Dubice 17, a iz Oštre Luke /Sanskog Mosta 12 boraca.

Kokić je napomenuo da danas počinju i “Oktobarske svečanosti slobode 2020”, povodom obilježavanja Dana oslobođenja Broda.

blank

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić istakao je da je 11. Dubička brigada učestvovala u operacijama 1992. godine u sastavu taktičke grupe tri, u operacijama za odbranu prostora od Dervente, Kostreša, Barice do oslobođenja Broda.

On je istakao da su dali ogromni doprinos u oslobođenju ovih prostora od neprijatelja koji je želio da zavlada trajno.

Pero Šiljak iz Kozarske Dubice bio pripadnik 11 . Duničke brigade koja je učestvovala u zauzimanju brda Kostreš.

“Mi, Krajišnici, krenuli smo dosta ranije u rat jer su takvi bili uslovi još 1991. godine. Mnoga ratišta smo prošli, ali Kostreš se ne može ponoviti. To su bile žestoke bitke, nije bilo za izdržati. Tada sam bio u funkciji komandira voda”, naveo je Šiljak.

On je dodao da su iz drugog pokušaja uspjeli da potisnu neprijatelja.

“Imali smo prvi napad, pa nismo uspjeli, nakon čega smo skupili snage za drugi napad poslije desetak dana i tada smo zauzeli Kostreš. Nažalost, 18 mojih Dubičana ovdje je poginulo. Uvijek dođem da evociram uspomene, poklonim se mojim ljudima i drugovima. Oni su dali najvrednije za ovu državu-svoj život”, dodao je Šiljak.

On je istakao da onaj ko nije preživio Kostreš ne zna šta je rat. “Poslije rata su u Banjaluci rađeni proračuni i došlo se do podataka da su tri granate padale na kvadartnom metru u Kostrešu. Ko je bio u ratu onda zna šta to znači”, naglasio je Šiljak.

blank

Vijenac ispred spomen-obilježja su položili delegacija lokalne zajednice, Boračke organizacije iz Broda, Kozarske Dubice i Oštre Luke, porodice poginulih boraca i druge delegacije.

Vijenac je položen i na spomen-ploču Petru Cvjetkoviću poginulom borcu Vojske Republike Srpske.

Prema podacima opštinske Boračke organizacije, iz Broda je u odbrani Republike Srpske učestvovalo više od 2.500 boraca, 244 su poginula, a više od 500 ih je ranjeno.

Obilježavanju je prisustvovao i narodni poslanik Zoran Vidić. 

Ove godine obilježavanje “Oktobraskih svečanosti slobode” proteći će u skladu sa epidemiološkom mjerama u vezi sa virusom korona u Republici Srpskoj. 

Nenad Simić/Posavske novosti 

 

blank